У Львові говорять про сімейну медицину

27 Серпня 2018 10:57
Україна, кажуть, повертається у світову галузь сімейної медицини.

25-29 серпня у місті відбувається щорічна зустріч Міжнародного класифікаційного комітету  Світової організації сімейних лікарів.

28 серпня долучаться до обговорення трансформації первинної медичної допомоги і 50 українських сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів.

«Для нас цей обмін досвідом є дуже важливим, бо ми розпочали трансформацію системи охорони здоров’я. І починаємо від первинної практики. Роками українці не мали довіри до лікарів, яких їм призначали за місцем проживання. Нині ж хочемо повернути цю довіру, дозволивши обирати лікарів. Сімейні лікарі мають не лише лікувати, а й допомагати залишитися здоровим та прививати здоровий спосіб життя», – пообіцяла в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

Як похвалився голова національної служби здоров’я, Олег Петренко, нині вже 623 медзаклади підписали договори з НСЗУ і перейшли на нову систему фінансування. Львівщина, розповідає, серед лідерів – 39 закладів.

Реформа мала б спричинити процес, коли лікарі отримають кращий фінансовий стимул, а пацієнт – новий рівень послуг та сервісу.

Необхідно, аби лікарі також витрачали час та кошти для власного вдосконалення.

Важливим кроком для української медицини є те, що тепер можна обирати не лише державного лікаря, а й приватного. Таким чином виникає краща конкуренція та стимул всім вдосконалюватися.

Первинна медицина у всьому світі вже довела свою спроможність. Лише в Україні «первинка» не така популярна.

У перспективі головні лікарі повинні перетворитися на менеджерів. З бюджетних утриманців стати управлінцями.

Країні потрібно швидко переходити до цивілізованих відносин у системі охорони здоров’я.

Національна служба здоров’я, до слова, це новостворений орган, який має бути оператором коштів.

Не обійшлося і без кількох обіцянок від місцевої влади. Як розповіла директорка департаменту охорони здоров’я ЛОДА Ірина Микичак, далі в планах реформувати і вторинну медицину, але це, вона бідкається, буде значно складніше. Це величезна машина, яку потрібно швидко реорганізувати. Тут теж обіцяють зміну фінансування, але в майбутньому. Обіцяє, Львівщина готова впевнено іти до необхідних змін.

Українці, кажуть, готові до реформи – 16 млн людей вже обрали сімейного лікаря. Вони, щоправда, давно готові. Головне, аби влада та лікарі були готові мінятися не лише на словах.

Нас, мовляв, підтримує весь світ – в Україні така конференція відбувається вперше.

До слова, Міжнародний класифікаційний комітет розробляє та підтримує впровадження класифікацій у сфері сімейної медицини та загальної практики з метою поліпшення якості послуг.

На початку 2017 року Міністерство охорони здоров’я підписало угоду з Всесвітньою організацією сімейних лікарів щодо ліцензійного використання Міжнародної класифікації первинної медичної допомоги у загальній практиці.