Голова Буської районної Ради про права та обов’язки громад

23 Липня 2018 14:02

Буський район вперше за роки Незалежності України змушений фінансувати те, що згідно Закону повинна фінансувати держава. Нинішній уряд своїми діями підло грабує місцеві бюджети, покладаючи на них щоразу більше своїх видатків. Які видатки держави змушені фінансувати у лелечому районі, – розповів «Буському медіа порталу» голова Буської районної ради Богдан Глова:

– Дуже актуально і серйозно підняті гості питання, які здійснює держава, а саме Кабінет Міністрів України із Верховною радою України по відношенню до місцевих органів влади. 
Останні два роки держава почала неконтрольовано, із порушенням чинного законодавства України, викидати фінансування з державного бюджету багатьох статей і перекладати їх на місцеві бюджети, зокрема на районні, або бюджети ОТГ. Чому зараз призупинилось утворення ОТГ? Бо, за 2 роки перекладено надзвичайно великі видатки, а саме головне – незаконні. Чому незаконні? Бо в ст.42 Конституції України чітко написано: «Витрати органів місцевого самоврядування, що виникли внаслідок рішень органів державної влади, компенсуються державою». Те, саме йдеться і в статті 67 ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні»: «Рішення органів державної влади, які призводять до додаткових видатків органів місцевого самоврядування, обов’язково супроводжуються передачею їм необхідних фінансових ресурсів…».
Ще минулого року держава фінансувала енергоносії освіти і медицини. Що зробила? Викинула з державного бюджету і поклала це на районні бюджети та на новостворені ОТГ. Технічним працівникам освіти раніше платила держава, тепер поклали на районні бюджети та ОТГ. Вже не говорю про харчування дітей 1-4 класів, за яких платила держава. Зараз ми платимо лише за пільгові категорії дітей по харчуванню. Важливу статтю видатків минулого року, а саме довезення дітей до шкіл, теж викинули із бюджету і поклали на районні бюджети і ОТГ, що практично серйозно придавило районні бюджети і унеможливило розвиток їхній програм на місцевому рівні. Тобто, ми ріжемо програми розвитку (ремонт доріг тощо), щоб закривати державні видатки, що суперечить закону. Про це офіційно 21 червня цього року, я заявив на Міжнародному форумі місцевого самоврядування і на Асоціації голів місцевих рад Львівщини, що Верховна рада України і Кабінет Міністрів України порушує ст.142 Констуції України та ст.67 ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні». 
Щоб район «добити», зроблено ще один крок від уряду, а саме поклали на нас пільгові перевезення. З державного бюджету викинули пільгове перевезення, які прийняла сама ж Верховна рада України законом, а пенсіонерів за віком постановою Кабінету Міністрів України, навіть не законом.
За всі поки незалежності України за пільговиків платила держава. Це було і за президентства Кучми, Ющенка, Януковича. Так, так, навіть Янукович не чіпав пільговиків. Зараз це повністю викинули із державного бюджету всупереч тих двох статей Законів та перекладено на плечі району та ОТГ. Звичайно ми звернулись із листом до ВРУ та КМУ, але вони перекинули наше звернення на Міністерство соціальної політики, які нам просто зробили відписку, процитувавши нові закони і постанову КМУ №197, а про те, що ми попросили профінансувати хоча б частину тих видатків з державного бюджету, ні слова.
Звичайно людей ми не залишимо. Тому почали переговори із перевізниками. Як відомо раніше перевізники по монетизації за півроку хотіли більше 7 млн.грн., звісно така сума для району не підйомна. В результаті переговорів з перевізниками було домовлено, що оплата за пільговика на місяць (не враховуючи інвалідів третьої групи, які є працюючими та пенсіонерами за віком, які затверджені не законом України, а постановою КМУ) складатиме 35 грн. Варто відзначити, що сам прем’єр-міністр України Володимир Гройсман не виконав власну постанову, коли пропонував проект бюджету на 2018 рік. Він не заклав у бюджет коштів на власну постанову. Це факт!
У нас по Буському районі виходить, що ми маємо компенсувати проїзд 3 тис. 665 пільговикам, а це 128 тис 275 грн/на місяць з районного бюджету, що виходить за півроку 769 тисяч 650 грн. 
На сесії районної ради, що відбулась у четвер, 19 липня, ми прийняли відповідну програму і фінансуватимемо її згідно прийнятих домовленостей із перевізниками, далі – не потягнемо. Перевізники обіцяли возити всіх осіб пільгових категорій, крім вищесказаних. Якщо хтось не буде возити, будемо приймати скарги, зокрема при райдержадміністрації діє комісія із питань перевезення. Особисто моя пропозиція, що ті перевізники, які не хочуть йти на умови, не будуть враховуватись на тендерному комітеті при поновленні договорів чи маршрутів. Потрібно обирати тих, хто ввозитиме, а не обирати тих, хто не возить. Возитимеш пільговиків – матимеш рейс, не возитимеш – замінять на іншого. Але, на жаль, я не маю відношення до цієї комісії із перевезення.

 До речі, я неодноразово дискутував з високопосадовцями, як вийти із ситуації із урядом, який фактично грабує місцеві бюджети. Якщо на нас поклали вищесказані видатки, то є така річ, як податок на доходи фізичних осіб (ПДФО). Раніше місцеві ради мали 25% ПДФО, які поступали у бюджет місцевих рад, 60% поступало у район, 15% – в область. Що зробила натомість держава? Вона повністю забрала 25% ПДФО – у державний бюджет, натомість «спустила» (віддала) акциз на алкоголь, тютюн і користування надрами. У Буському районі по надрах ні нафти, ні газу немає, тому із цього ми практично нічого не маємо. Особисто я пропонував 25% ПДФО, які забрала держава у бюджет, назад повернути на районні бюджети хоча б 15%. Якщо б так заробила держава, то це б дало можливість закрити додаткові видатки, які на нас поклала держава і виконати статтю 142 і ст.67 Законів України. Інакше, це пряма підстава від держави. Вони повинні дати субвенцію на ті видатки, або віддати нам податки-надходження у розмірі 15%. Відомо, що ПДФО – це основний бюджетно-наповнюючий податок в Україні, який за останні роки держава із нього не мала жодної гривні і якось жила. А що зараз?

  В тій ситуації, які й поставила нас держава, зробити щось в районі стало вже не можливим. І це не всі хочуть розуміти, а по телебаченню про це не говорять.