Виноградники Львова

21 Травня 2018 18:56

Ной почав порати землю і насадив виноградник. (Буття, гл. 9 ст.18)

Сучасному львів’янину це може здатися неймовірним. Який у Львові виноград? Виноград любить сонце і тепло, а їх у Львові фатально бракує. Найчастіше дощова погода. Швидше можна побачити львів’янина без штанів, ніж львів’янина без парасольки.

Але історичні факти не заперечиш. Були часи, і то тривалі часи, коли виноградники не тільки побутували у Львові, але й виконували поважну роль у його господарці.

Батько львівської історіографії Бартоломей Зіморович вважає, що першу виноградну лозу (матку) завезли до Львова львівські міщани-німці у 1432 році. Цю лозу вони отримали з Мультян (сучасна Румунія), і прищепили на схилах Високого Замку. Ще одне опосередковане свідчення про приязні стосунки львівських купців із Владом Дракулою Цепешом, який пізніше став прототипом славнозвісного вампіра. Саме тоді Влад Дракула був мультянським воєводою. Втім, інший батько львівської історіографії, Денис Зубрицький, заперечує, що виноградні плантації під Високим Замком були першими. Як спростування подає перекази, що галицькі князі, володарі Львова, мали від його виноградників сто бочок вина вже від початку заснування міста. Окрім того, Денис Зубрицький посилається на давнішні документи, у яких згадуються виноградники за Краківською брамою.

Мені особисто до вподоби обидві версії. Коли вірити Зіморовичу, то маємо точну дату появи львівськоговинограду, яку можна відповідно відзначити. Натомість Зубрицький відсилає нас у пітьму віків, що тішить моєсерце навіть більше, позаяк вважаю себе патріотом краю. Окрім того, видається, що обидва згадані авторимають рацію. Виноградники у Львові були від початків міста, а це приблизно VIII-X століття. Просто у 1432 році львівські міщани отримали від Влада Дракули виноградну лозу вишуканого сорту, отже, продуктивнішу. Та не лише у продуктивності річ. Своєрідна естетика виноградного листка, виногрона, фантастичнепереплетення лози надихає і галицьких сакральних митців. Важко знайти у Львові іконостас, в обрамленіякого відсутні ці мотиви. З’являється також іконописний сюжет «Христос-виноградар». Він і досі є загадковимдля мистецтвознавців, бо не пояснюється церковними канонами. Можна з певністю твердити лише те, щомісцеві іконописці були добре знайомі з виноградом та виробництвом вина, і ця культура не була для них екзотикою.

Відомо також, що у 1524 році місто мало і власні виноградники на Клепарові. Прибутки від них йшли на ремонт доріг та мостів. Решта виноградників була у приватній власності міщан та передміщан. Точнихрозмірів цих плантацій ми не знаємо. Можемо робити хіба що припущення. У 1555 році місто віддало в оренду виноградники на Клепарові Еразмові Газу за 10 золотих річного чиншу. Очевидно, ці виноградники були розлогими і прибутковими. Наприклад, будинок на вулиці Руській у Середмісті Львова коштував тодібіля 40 золотих. Відомо також, що у 1524 році татари намагалися непомітно дістатися до мурів міста,маскуючись у клепарівських виноградниках. Це теж непрямий доказ їх чималих розмірів. Адже на малійплантації навряд чи могла заховатися ціла орда.

Знаємо й про міський виноградник на Личаківському передмісті.

Мабуть, він не був надто прибутковим. В усякому разі, 1617 року раєцький уряд віддав його для побудови францисканського монастиря та костьолуСвятого Антонія на вулиці Личаківській. Сьогодні, лише напруживши уяву, можеш відтворити давню картину зеленого розмаїття виноградної лози цього місця. Втім, чи не вона слугувала за зразок пишності і химерностіскульптур цього храму?

Про сорти тогочасного львівського винограду можна лише здогадуватися. Швидше за все, це була лоза, подібна до сучасної Ізабелли. Відповідно й давала сухе або напівсухе червоне ординарне вино. Попри те, вонодосить смачне, а коли добре вистояне, то потім від нього не болить голова. Але це вже мої власні референціївід знайомства із поодинокими львівськими аматорами виноробства. Такі самі милі почуття мали би тішити і середньовічних міщан патріархального Львова. Яка прекрасна сув’язь поколінь!

Згадки про виноградники зникають із львівських хронік наприкінці XVIII століття. Напевне, післявключення Галичини до Австрійської імперії, а відтак ліквідацій митних кордонів з Угорщиною, львівськівина загинули під натиском дешевших і кращих угорських. Ну, що ж, «Sic transit gloria vini!» Не той у нас клімат.

Ностальгійні рефлексії про колишні виноградники можемо знайти у львівських авторів навіть ХХ століття, як, наприклад, у Івана Крип’якевича. Але це – лише згадки, присмачені тугою за давнім Львовом.

І все ж таки львівські виноградники існують. Щоправда, тепер хіба що у формі вертикального озеленення. Не для урожаю, а лише для свіжості та прохолоди. Нам вдалося віднайти не один дворик чи фасад будинку,обвитий виноградом. Декотрі з цих лоз вже мають поважний вік. Хтось, нам невідомий, вчинив мудро, прививши їх. Особливо тішить виноградна лоза у центрі міста. Там, де кожний клаптик зелені – на вагу золота. Трапляють у Львові також куртини, утворені диким виноградом чи плющем. Але вони не такі гарні, як натурально виноградні. Недурно кажуть, що помилки лікарів приховує земля, помилки кулінарів – майонез, а помилки архітекторів плющ. Шкода лише, що цих «виноградників» так мало. Треба, аби таких реліктів було більше.
Юрій Охріменко

Джерело: Часопис Ї