Стародавній Щирець на Львівщині

19 Травня 2018 10:43

Стародавній Щирець на Пустомитівщині згадується в літописах ще на початку ХІІ століття. Нині це селище, розташоване менш, як у 30 кілометрах від Львова, приваблює насамперед своїми дивовижними і давніми храмами.

У Щирці знаходяться оборонний костел святого Станіслава (1556), оборонна церква Різдва Пресвятої Богородиці (XVI ст.) з мурами та оборонною вежею та Троїцька церква XVI ст. з дзвіницею (XVIII ст.) і мурами.

Усі згадані святині діючі і внесені до реєстру пам’яток архітектури.

Церква Різдва Пресвятої Богородиці XVI ст. споруджена на узгір’ї, де, можливо знаходився у ХІІ ст. Щирець, на так званій “церковній” горі висотою 313 м. Після чисельних татарських набігів, пожеж та руйнацій церкву відбудували тільки у 1662 р., а свій теперішній вигляд вона отримала у 1892 р. Перебудова та реконструкція була виконаної за проектом знаного галицького архітектора Василя Нагірного.

Костел святого Станіслава. Первісний костел на цьому місці було збудовано у 1400 році, Костел розташували на куті центральної площі Ринок і був частиною укріплень міста – по периметру стін костелу існували бійничні отвори і кам`яна призьба для оборонців. Після татарських набігів храм було заново відбудовано у 1556 році У 1610 та 1648 роках святиню нищили пожежі. У XVIII столітті костел відремонтували та розбудували. 1834 року храм знищила чергова пожежа, після якої його тривалий час відновлювали. У 1912 році святиню реставрували за проектом В. Бреттера.

Церква Святої Трійці була побудована в XVI столітті. Стіни її були мурованими, а три куполи – дерев’яними. На початку ХІХ століття церкву перебудували. Дерев’яні куполи зняли, а на двоскатному даху встановили невелику сигнатурку. Зовнішній вигляд церкви – товсті стіни, мала кількість невеликих вікон – яскраво свідчать про те, що будівля була частиною міських фортифікаційних споруд. Поруч із церквою стоїть споруджена у XVIІІ столітті дзвіниця. Основою її є частина стін, що оточують храм. Вони, можливо, були споруджені одночасно із дзвіницею, але є ймовірність, що у середньовіччя вони були частиною міської фортеці.

Джерело: Край