Дрогобичу присвячена монета

24 Січня 2018 13:04

 20 грудня 2016 року, в Україні в обігу з’явилася нова монета номіналом 5 грн, присвячена давньому галицькому місту Дрогобич.

фото: platforma-msb.org

ФОТО: PLATFORMA-MSB.ORG

На аверсі монети розміщено: малий Державний Герб України, напис УКРАЇНА, номінал 5 ГРИВЕНЬ, рік карбування монети – 2016 (унизу праворуч); на передньому плані зображено вежу, на другому плані – міську ратушу та стилізовану панораму міста; унизу – логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України.

На реверсі монети на тлі фрагмента гравюри із зображенням стародавнього Дрогобича розміщено герб міста (угорі), на передньому плані – храм св. Апостолів Петра і Павла та дерев`яну церкву Святого Юра; унизу на дзеркальному тлі – напис ДРОГОБИЧ/ДАВНІЙ.

фото: НБУ

«Пам’ятна монета є дійсним платіжним засобом України та обов’язкова до приймання без будь-яких обмежень за її номінальною вартістю до всіх видів платежів, а також для зарахування на рахунки, вклади, акредитиви та для переказів», – йдеться у повідомленні НБУ.

Додамо, пам’ятна монета присвячена давньому галицькому місту, яке за археологічними даними має давню історію, але документальні джерела про місто збереглись лише за останні десятиліття XIV століття. Місто Дрогобич, розташоване на межі Наддністрянської рівнини і Карпатського передгір`я вздовж річки Тисмениці та її притоки (басейн Дністра), було одним з найбільших центрів солеваріння на Підкарпатті.

Джерело: Твоє місто