Львів без метушні

18 Грудня 2017 23:22

Одному з найпопулярніших серед іноземних туристів українських міст час замислитися про ребрендинг
Приблизно десять років тому Львів став першим продавати себе як місто-бренд. Стильний різнокольоровий логотип і слоган «Львів, відкритий для світу» прекрасно відображали щораз більший міжнародний авторитет міста. Тоді це був новаторський і надихаючий підхід, й інші українські міста були далекі від нього.

З того часу репутація Львова лише зміцнилася, місто регулярно рекомендують до відвідування всі міжнародні туристичні ЗМІ. Нещодавно в британській газеті вийшов матеріал із заголовком: «Чому Львів – найкраще місце для зимового вікенду». І таке міжнародне визнання вже не дивує. Ба більше – Львову тепер складно претендувати на статус «незвіданого місця».

Ось чому прийшов час замислитися про ребрендинг міста. Львів, як і раніше, «відкритий для світу», але цей лозунг відображає ті часи, коли про нього було мало що відомо в міжнародному масштабі. Іноземців треба було познайомити з містом. Але тепер цю роботу виконано.

Без сумніву, багато хто звертає увагу на величезну кількість у Львові об’єктів зі Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, а також захопливу і вигадливу історію міста. Це найвигідніші сторони Львова. Однак, на мій погляд, найбільшим надбанням Львова є його невимушена атмосфера. Це затишне, невелике, казкове містечко, де майже повністю відсутня метушня, властива для інших обласних центрів України. Саме ця невимушеність так ідеально підходить для богемної ресторанної культури Львова і прекрасно поєднується з репутацією міста як джазової столиці. Атмосфера Львова розслаблює, і це посприяло тому, щоб тут проводилися джазові фестивалі.

Символи розслабленої і невимушеної атмосфери можна зустріти по всьому Львову. Наприклад, місто може похвалитися Статуєю свободи, що сидить у розслабленій позі. Каплиця Боїмів. що неподалік, також прикрашена скульптурою Христа, який, здається, взяв невеликий тайм-аут, щоб сісти й подумати про пішоходів, що без поспіху гуляють брукованими вулицями центру міста.

Навіть славнозвісні леви Львова явно розслаблені. В інших містах, як правило, королів джунглів зображують в ефектних позах, але славнозвісні львівські леви біля будівлі Арсеналу просто задрімали. Всі ці сидячі статуї та сплячі леви можуть бути чудовими символами для майбутньої рекламної кампанії «Львів без метушні».

Рекламна стратегія Львова як куточка для безтурботного проведення часу, споглядання і навіть лінощів може здатися нелогічною. Адже місто прагне подати себе, як центр для міжнародних інвестицій, який динамічно розвивається. Але на міжнародній арені у Львова може бути кілька амплуа. З точки зору туризму, коли сучасний світ стає все хаотичнішим, а ми страждаємо від інформаційного перевантаження і зіштовхуємося з нескінченними спокусами, позиціонування Львова як оази ескапізму цілком може виявитися привабливою пропозицією для потенційних відвідувачів. Крім того, такий підхід відображає всю суть невимушеного життя в одному з найнеквапливіших і найчарівніших міст України.

Пітер Дікінсон
Видавець журналів Business Ukraine і Lviv Today