У львівському «ОХМАТДИТі» відкрили першу в Україні сімейну кімнату

3 Листопада 2017 00:22

2 листопада у львівському «ОХМАТДИТі» відкрили першу в Україні сімейну кімнату Рональда МакДональда. Тепер рідні зможуть у комфортних умовах бути поруч із дитиною, яка захворіла і потрапила до лікарні. Дивись.info побувала на відкритті.

Четвертий поверх лікарні Львівської обласної дитячої клінічної лікарні «ОХМАТДИТ» сьогодні не впізнають навіть працівники медичного закладу. З моменту, коли сюди уперше зайшли будівельники і ремонтники, минуло півтора місяці. Але за цей час 62 квадратних метри вони встигли перетворити на справжню зону комфорту. Великий і м’який диван, п’ять розкладних масажних крісел (які легко перетворюються на справжні ліжка), пухкі місця для сидіння, новенька кухня із сучасною побутовою технікою, туалетні кімнати та навіть душова. Замість холодних стін вицвілого кольору — зелені та рожеві тони, картини з м’якими малюнками. Тепер тут функціонує перша в Україні сімейна кімната Рональда МакДональда, яка за задумом, має допомогти рідним бути поруч із хворими дітьми.

«Тяжко собі зараз уявити, як все виглядало раніше. У цьому приміщенні була тераса, де всяке лежало: старе, списане, якийсь непотріб тощо, — згадує головна лікарка «ОХМАТДИТу» Мар’яна Возниця. — Був маленький кабінет старшої медсестри — дуже холодний… і маленька кімнатка для мам та гардероб для персоналу. Не всі приміщення були задіяні під корисну площу. Тут не було палат для дітей. А зараз…ну зараз, як на мене, це повноцінна квартира!».

У львівському «ОХМАТДИТі» 330 ліжок, через які щороку проходять 17 тисяч дітей. Під час лікування за ними, як правило, доглядають рідні. Багато з них приїжджають з віддалених місць і їм нема, де зупинитися. Трапляється і таке, що маленькі пацієнти опиняються у реанімації. І попри те, що батьки прагнуть бути у цей момент поруч із ними, їм не завжди це вдається. Точніше — вдавалося. Змінити це має якраз сімейна кімната.

«Ми зрозуміли, що це частина вселенського добра, бо ми дозволяємо батькам у важкі моменти, коли у них захворіла дитина, не бути десь далеко, а бути безпосередньо біля неї. І не тільки мама може бути поруч, а і батько, бабусі, дідусі тощо. Всім від того легше», — переконана Мар’яна Возниця.

Із цим твердженням без вагань погоджується пані Галина — мама маленької пацієнтки Ксенії, яка у лікарні вже не перший день і не перший раз. Сьогодні вони разом з дочкою упевнено тестують новеньке приміщення. Перше, що роблять, — селфі, аби відправити татові фото та нарешті запросити його до себе.

«Думаю, така кімната потрібна для батьків, тому що дуже часто ми сюди потрапляємо, — зітхаючи, говорить жінка. — Завтра до нас нарешті зможе приїде чоловік і ми будемо тестувати нововведення вже разом, на повну *сміється*. Мені здається, що це дасть нам змогу трохи відпочити, провести час усією сім’єю у комфортних умовах. Ми неодноразово вже потрапляли у реанімацію, тому добре знаємо, що іноді необхідне місце, де ти матимеш змогу просто видихнути і зібратися з думками».

Саме з таких міркувань і виходила Фундація Дому Рональда МакДональда, коли вирішила облаштувати кімнату для рідних у лікарні, каже Анастасія Зражевська, виконавча директорка Фундації в Україні.

«Головна мета — дати можливість родині бути поряд з дитиною. Діти тут живуть з мамами, але і їм, матусям, потрібна допомога. Одна мама казала, що лежить тут місяць і не може нормально поговорити зі своїми старшими дітьми, бо їм банально нема де посидіти у лікарні», — згадує Анастасія Зражевська.

Представниця Фундації може навести не один десяток подібних історій, адже перед тим, як облаштовувати приміщення в «ОХМАТДИТі», вони проводили опитування серед батьків, аби дізнатися, що саме їм необхідно.

«Пам’ятаю, одна мама так зраділа, коли почула про нашу ініціативу. Вона тоді спиталася: «То це означає, що мені з дому зможуть привезти улюблений супчик і я його тут собі розігрію у мікрохвильовці?». Просто для батьків, які постійно нервують, переживають за діток, такі дрібниці дуже важливі», — зауважує Анастасія Зражевська.

Зрештою, тепер свою зону комфорту зможе знайти не одна родина. У кімнаті одночасно можуть перебувати до 15 людей. Тут є кухонний куточок, зона відпочинку, де можна поспати, а також тиха кімната, де можна погодувати грудну дитину.

У найближчому майбутньому представники Фундації планують також запрошувати до кімнати також психолога, аби він допомагав рідним впоратися зі стресом.

«У США майже у кожній лікарні є такі кімнати, — каже в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун, яка народилася, довгий час жила і працювала у Штатах. — Ми хочемо поширити цю практику на всю Україну. Доказова медицина показує, що такі кімнати потрібні, адже коли сім’я поруч, дитина швидше одужує».

Це повноцінна квартира: як працюватиме перша в Україні сімейна кімната у дитячій лікарні (фоторепортаж)
Уляна Супрун
Поки що сімейна кімната такого типу — єдина в Україні. Зараз, каже Анастасія Зражевська, Фундація розглядає Київ, Вінницю, Тернопіль та ще кілька міст, аби відкрити кімнату вже там. Облаштування такої локації у Львові обійшлося їм у понад мільйон гривень, однак, зазначають представники, справа далеко не у грошах.

«У Львові ми облаштували першу в Україні кімнату, тому що побачили, що лікарі прагнуть цього. Пані Мар’яна сама прийшла до нас, як тільки Фундація з’явилася в Україні. І це дуже правильно. Це те, що ми хочемо бачити, адже без співпраці нічого не можна розвивати», — підсумовує Анастасія Зражевська.

Сімейну кімнату в «ОХМАТДИТі» вже від сьогодні може відвідати будь-хто з батьків пацієнтів лікарні. На вході кожного має зустріти адміністратор, який підкаже, що і до чого. Керівництво медзакладу зазначає, що обмежень щодо часу перебування тут не буде — рідні зможуть знаходитися стільки, скільки їм буде потрібно часу, аби доглянути за дитиною.

Джерело: Дивись.info