На Львівщині відтворять бій армії УПА з німецькими загарбниками

29 Липня 2017 00:26

У неділю, 30 липня, на Львівщині, у с. Стар’ява Старосамбірського району, у межах фестивалю «Стар’ява-фест» реконструюють бій армії УПА з німецькими окупантами.
Про це у коментарі кореспонденту «Вголосу» розповів керівник військово-історичного клубу «Мамай», що організовує реконструкцію бою, Віталій Панько.
За його словами, у межах фестивалю, присвяченого 75-ій річниці від створення УПА, відтворюватимуть події 1942-43 рр, – період, коли створили УПА, а також час, коли Західну Україну окупувала фашистська Німеччина.
«Показуватимемо, зокрема, як УПА боролася з німцями. Під час першої дії буде показова присяга вояків УПА. Далі розігруватимемо сценку, під яку облаштуємо умовне маленьке село з двома декоративними хатинками та німецьким штабом і військовою технікою, – зазначив він. – У село зайдуть чотири повстанці, які встрянуть у сутичку із німцями. – Згодом події розгортатимуться так: німці заходять у село та окуповують його, вбивають повстанців та беруть одного із хлопців зі села в полон. Остання дія – стрілянина та повне знищення німецьких загарбників і визволення села».
Також Віталій Панько додав: «Будемо демонструвати і систему Служби безпеки ОУН: показуватимемо, як наші українські хлопці перевдягалися у німецьку офіцерську форму, заходили у штаб та визволяли звідти своїх без єдиного пострілу».
До реконструкції бою залучать 40 реконструкторів зі всієї України, зокрема із Дніпра, Кам’янкого, Хмельницького тощо. Серед них є і АТОвці.
Нагадаємо також, у неділю, 30 липня, мешканців та гостей Львівщини запрошують взяти участь у чотирьох масштабних фестивалях: «Кульчиці-Фест», «Народні умільці», «Куховарня Rado Fest», «Стар’ява-фест».

Джерело: Вголос