5 липня у Львові стартує Місяць авторських читань.

2 Липня 2017 22:02

У середу, 5 липня, у Львові розпочинається Місяць авторських читань-2017. 31 день, 62 літературних зустрічі, 450 годин читань, 5 міст та 5 країн, і 22 000 км в дорозі – ось лише кілька показників, які роблять Місяць авторських читань найбільшим транскордонним літературним фестивалем Центральної Європи. Усі авторські читання в рамках фестивалю відбуваються мовою оригіналу, а публіка тим часом слідкує за перекладами творів на субтитрах. Про це повідомляють організатори.
Від 5 липня до 4 серпня у Мистецькому Об’єднанні «Дзиґа» (вул. Вірменська, 35) щодня о 19:00 Львів зустрічає українських, чеських, польських та словацьких авторів, та о 20:30 – почесних гостей фестивалю, грузинських письменників та письменниць.

Нука Гамбашидзе, кураторка міжнародних проектів у грузинському Будинку письменника, на питання, чого очікувати українським читачам від грузинської літератури, відповідає: «Сміливості і стислості. Грузинські письменники не бояться досліджувати нові оповідні техніки, стилі, теми; вони не бояться провалу, тому вільно творять, і ця творчість приводить їх до доброї літератури».

«Сучасна грузинська література багато говорить і пише про фемінізм, деконструкцію соціальних ролей, особистість та суспільство, травми минулого та колективну пам’ять, а також – про вічні універсалії: любов, бога, сумніви, пристрасть та пошуки самого себе. І автори, що відвідають фестиваль, направду представляють повну палітру сучасної грузинської літератури», – продовжує Нука Гамбашидзе.

Польське представництво на МАЧ 2017 найбільше зачепить любителів «літератури факту»; Чехію презентуватимуть вісім дуже різних письменників – «від жаху до сатири»; словацька «велика сімка» обіцяє продемонструвати спадковість літературних поколінь та найвідоміших авторів старшої генерації. Українська «десятка» також запропонує непересічних гостей, що задовольнять будь-який читацький смак: Микола Рябчук, Наталка Білоцерківець, Максим Дупешко, Юлія Мусаковська, Олексій Чупа, Анастасія Косодій, Анастасія Левкова, Сергій Осока, Таня Малярчук та Олена Гусейнова читатимуть у Львові на МАЧ 2017. Модеруватимуть зустрічі відомі літературознавці, перекладачі, автори – Юрій Кучерявий, Андрій Дрозда, Ганна Улюра, Маріанна Кіяновська, Мар’яна Савка, Галина Крук, Олександра Ковальчук, Ірина Забіяка, Тетяна Окопна, Олеся Яремчук, Тамта Гугушвілі, Сергій Лазо, Наталя Трохим, Оксана Васьків, Софія Челяк, Вікторія Швидко, Юрій Завадський та ін.

Місяць авторських читань, заснований 1999 року у Брно видавництвом «Větrné mlýny», охоплює тепер Львів, Вроцлав, Кошице, Остраву і Брно. У 2016 завдяки МАЧу Львів відвідали 30 відомих іспанських літераторів, і публікації про наше місто з’явилися у багатьох іспаномовних виданнях світу. У 2017 львів’яни мають нагоду познайомитися впритул з особливою, давньою та водночас сучасною культурою Грузії.

Програма місяця авторських читань у Львові

Відбуватимуться щоденно о 19:00 – українські, польські, чеські та словацькі читання, о 20:30 – грузинські читання. Локація – Мистецьке об’єднання «Дзиґа» (вул. Вірменська 35). Вхід вільний. Урочисте відкриття за участі почесних гостей – 5 липня о 19:00.

5 липня – Микола Рябчук; Дато Турашвілі
6 липня – Наталка Білоцерківець Ака Морчіладзе
7 липня – Міхал Гавран; Паата Шамугія
8 липня – Малґожата Реймер; Маріам Циклаурі
9 липня – Патрік Лінгарт; Тамта Мелашвілі
10 липня – Максим Дупешко; Бесо Хведелідзе
11 липня – Марек Вадас; Ека Кеванішвілі
12 липня – Роман Шпук; Діана Анфіміаді
13 липня – Олджіх Янота; Лела Самніашвілі
14 липня – Марек Шінделка; Заза Кошкадзе
15 липня – Станіслав Лубєнський; Ніка Джорджанелі
16 липня – Юлія Мусаковська; Нене Квінікадзе
17 липня – Ондржей Штефанік; Анна Кордзая-Самадашвілі
18 липня – Сільвестер Лаврік; Резо Табукашвілі
19 липня – Олексій Чупа; Ґіорґі Арабулі
20 липня – Петер Репка & Іван Штрпка; Бату Данелія
21 липня – Олексій Севрук; Ґіорґі Лобджанідзе
22 липня – Анастасія Косодій; Бека Курхулі
23 липня – Анастасія Левкова; Шота Іаташвілі
24 липня – Сергій Осока; Зураб Ртвеліашвілі
25 липня – Зоська Папужанка; Баса Джанікашвілі
26 липня – Тетяна Малярчук; Ґіорґі Кекелідзе
27 липня – Пшемислав Вітковський; Теа Топуріа
28 липня – Арношт Ґолдфлам; Като Джавахішвілі
29 липня – Мартін Райнер; Гага Нахуцрішвілі
30 липня – Войцех Гурецький; Екатеріне Тоґонідзе
31 липня – Олена Гусейнова; Лела Кодалашвілі
1 серпня – Наталія Фєдорчук-Цєсляк; Звіад Ратіані
2 серпня – Владімір Балла; Давід Габунія
3 серпня – Моніка Компанікова; Лія Лікокелі
4 серпня – Петр Грушка; Ерекле Деісадзе