Президентського кандидата на посаду аудитора НАБУ підтримали “Опозиційний Блок” і “Воля народу”

22 Березня 2017 13:38

Найджел Браун на засіданні парламенту Фото – УНІАН

21 березня, Верховна Рада розглядала призначення одного з трьох аудиторів для Національного антикорупційного бюро.

Претендентами на цю посаду стали генеральний інспектор Міністерства юстиції США Роберт Сторч та колишній працівник Скотланд-Ярду Найджел Браун.

Останнього назвали кандидатом на посаду аудитора НАБУ за пропозицією двох фракцій коаліції — “Народного фронту” і Блоку Петра Порошенка. Раніше потенційне призначення цього фахівця не обговорювалося і не затверджувалося профільним комітетом.

Низка експертів та опозиційних депутатів назвали Брауна “кишеньковим” кандидатом президента Петра Порошенка, припустивши, що глава держави побоюється втрати контролю над антикорупційним органом. Сам глава НАБУ Артем Ситник висловив припущення, що таким чином влада в особі “Блоку Порошенка” і Народного фронту намагається усунути його з посади.

Занепокоєння у зв’язку з ситуацією навколо незалежної комісії висловили і в посольстві США, і в представництві ЄС, однак підтримки якогось конкретного кандидата висловлено не було. Про необхідність обрати аудитора НАБУ чесно, без політичного тиску також закликали і в Європарламенті, де прийняли відповідну резолюцію.

За повідомленням Центру протидії корупції, щодо Брауна Скотланд-Ярд розслідував справу, згідно з якою він давав хабар британському поліцейському. Крім того, компанію ІЅС, у якій Браун працював, звинувачують у співпраці з російськими олігархами, зокрема, Михайлом Ходорковським і Борисом Березовським.

На сьогоднішньому засіданні народні депутати не змогли зібрати кворум для визначення єдиної кандидатури аудитора Нацбюро від парламенту.

Спікер Андрій Парубій дав доручення комітету Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції доопрацювати це питання і знову внести на розгляд у сесійній залі.

У рейтинговому голосуванні кандидатуру американця Роберта Сторча підтримали 178 депутатів, а Найджела Брауна – 202 депутати.

Відповідно до результатів рейтингового голосування голова Верховної Ради Андрій Парубій поставив на голосування питання про призначення Брауна як представника Верховної Ради до складу комісії зовнішнього контролю з проведення незалежної оцінки ефективності діяльності НАБУ, але це рішення підтримали лише 200 депутатів. Серед них більшість – депутати від “Блоку Порошенка” та “Народного фронту”.

Решту голосів, однак, у поіменному голосуванні про кандидатуру Найджела Брауна, забезпечили опозиційні фракції “Волі народу”, “Відродження” та “Опозиційного блоку”.

Так, 15 народних депутатів від фракції “Опозиційного блоку” проголосували “за”, проти та утрималися – двоє, не голосували 11, і були відсутніми 15.

1

У фракції “Відродження” кандидатуру Брауна підтримали 9 народних обранців, відсутніми були 13, не голосували 4, жоден не утримався і не виступив проти.

1

Серед членів фракції “Волі народу” “за” виступили 10 парламентарів, не голосували 6, і відсутніми були 3. Жоден депутат не проголосував проти кандидатури Брауна і не утримався від голосування.

1

Нагадаємо, раніше ІНФОРМАТОР повідомляв про заяву лідера опозиційної фракції Радикальної партії Олега Ляшка, який висловив переконання, що аудиторами НАБУ повинні бути лише українці.

Сьогодні фракція Радикальної партії не голосувала за жодного з кандидатів на посаду аудитора НАБУ.