Сергій Бурко: «Віртуози Львова» – 22 роки якісної музики для всіх

23 Січня 2017 20:24
Сергій Бурко. Фото: Микола Тис/ZIK

Сергій Бурко. Фото: Микола Тис/ZIK

Академічний камерний оркестр «Віртуози Львова», який за короткий час став одним з найпопулярніших колективів України, на 23 році свого існування продовжує успішно здійснювати культурно-просвітницьку місію, збагачує культурні традиції і достойно представляє Україну на престижних концертних залах світу. 

Про це сьогодні під час прес-зустріч з академічним камерним оркестром «Віртуози Львова» повідомив народний артист України, професор Сергій Бурко.

Як розповів український диригент, лауреат Національної премії ім.Т.Шевченка, народний артист України, професор Юрій Луців, у 1994 році саме з ініціативи тоді ще художнього керівника філармонії Сергія Бурка та скрипаля Володимира Дуди, який приїхав з Польщі і декількох львівських музикантів заснували камерний ансамбль «Віртуози».

«Це рішення було досить сміливим, адже на той час у Львові вже існували два камерні оркестри, які мали вже свою певно аудиторію та композицію. А тут і ще назва – «Віртуози Львова» – досить претензійна. Але протягом першого року оркестр показав себе зрілою одиницею, якій під силу виконувати дуже складні твори.

Володимир Дуда, який був першою скрипкою, дуже швидко налагодив роботу, адже за плечима немалий досвід роботи у Європі. Я допомагав в усьому як диригент. А також з перших вже концертів був членом так званої художньої ради оркестру, яка старалася будувати плани на майбутнє. Ну і це призвело до того, що оркестр став відомим не тільки у Львові, а й в цілому світі», – пишається Юрій Луців.

За його словами, сила «Віртуозів Львова» не тільки у високому професіоналізмі, організованості, якості подачі слухачам своїх творів, а й вмінні будувати хороші програми.

Своєю чергою Володимир Дуда зазначив, що пишається тим, що стільки років грає у «Віртуозах Львова». «Колись я багато років працював у симфонічному оркестрі. В Польщі я чотири роки грав у камерному оркестрі, але завжди мріяв працювати у Львові», – зізнається скрипаль.

Засновник та головний диригент оркестру «Віртуози Львова», народний артист України, професор Сергій Бурко розповів, що основною мотивацією для створення оркестру у 1994 року, коли Україна входила в європейське співтовариство, фактично розпочинала свою незалежну діяльність та функціонування, були патріотичні почуття. «Ми хотіли, щоб це саме були «Віртуози Львова». Ми знаємо, що у світі є колективи з такими ж назвами. Але це було переконання, що ми чогось варті. Хотілось довести, що ми є музикантами, а Україна – європейська держава», – ділиться спогадами Сергій Бурко.

Своєю чергою завідувач кафедри духових інструментів Львівської національної музичної академії ім..Лисенка, доктор мистецтвознавства, професор Андрій Карп’юк, який також час від часу виступає з академічним камерним оркестром зазначає, що співпраця з «Віртуозами Львова» дає величезний досвід і колосальне задоволення. «Мені успішно вдається поєднувати дві діяльності. І насправді без виконавської практики дуже складно викладати студентам свій предмет, адже для того, щоб бути в тренді, бути завжди на висоті, щоб показати студентам, як потрібно виступити, без концертів просто неможливо. Для мене співпраця з «Віртуозами Львова» – це величезний досвід та колосальне задоволення. За 20 років було зроблено дуже багато цікавих проектів. Став можливий творчий професійний експеримент. А це одна із найважливіших складових формування будь-якого фахівця. Завдяки здатності до творчого експерименту, оркестр є на сьогодні надзвичайно динамічним, сучасним та прогресивний», – переконаний Андрій Карп’юк.

Джерело: ZIK