Духи часу, приховані у львівських левах

9 Серпня 2018 08:41

Лев – споконвічний символ мужності, військової доблесті й честі та сили. Але окрасою вулиць Львова, його будинків та інтер’єрів він став не лише тому. Кожне з зображень царя звірів зберігає в собі пам’ять про засновника міста, і кожне з них має свою історію створення.

Львів – місто, яке за кількістю статуй та образів левів на його вулицях перевершує будь-яке у Європі. Закладене у далеких 1240 роках Левом Даниловичем, сином легендарного Данила Галицького, й досі зберігає дух свого творця, що відображається у кожній кам’яній скульптурі царя звірів.

Леви споконвіку були уособленнями мужності, військової доблесті й честі та сили. А символом міста звір став ще у 1300 роках, коли його образ почали використовувати на своїх печатках галицько-волинські князі Андрій ІІ та Лев ІІ. А з першої половини ХІV століття лев стає основним елементом герба Галицько-Волинської держави, центром якої був Львів.

Левами з якими найчастіше зустрічаються туристи, мабуть, можна назвати тих, що «охороняють» міську ратушу. Саме вони стали своєрідними тотемами міста. Їх, у 1880 році, на знак гостинності та поваги до цісара Франца-Йозефа, спеціально до його приїзду, створив польський скульптор Тадей Баронч. Але у 1948 році молодий український скульптор Євген Дзиндра настільки захопився цими статуями, що вирізьбив за їхнім зразком своїх царських звірів, і тепер саме вони красуються по обидва боки входу до міської Ратуші.

Також, мабуть, багато хто вже встиг побачити крилатого лева – споконвічного символу Венеції. Будинок, на пл. Ринок, 14, де сидить крилатий цар звірів, збудував Павло Римлянин, а допомагав йому в цьому львівський архітектор Павло Щасливий. Робота була виконана на замовлення консула Венеції у Львові Антоніо Массарі. Навіть після реставраційних робіт, венеційський лев гордо стоїть над порталом входу до будівлі тримаючи розгорнуту книжку, на сторінках якої можемо прочитати слова «Мир тобі, євангелісте Марку». Своєю присутністю він підтверджує, що Львів споконвіків було і є містом європейським.

Все більше дізнаючись про левів міста, можна виділити постать львівського скульптора з італійськими коренями Леонарда Марконі. Саме він оздобив чимало будинків у цьому місті, залишивши на них образ звіра. До прикладу, у 1892 році він прикрасив будинок левом, позаду якого наче б то розкрилась мушля, хоч кожен побачить в цьому щось своє.

Якщо ж ви колись поставите собі за мету виділити один день на пошуки усіх кам’яних левів, що є у Львові, обов’язково візьмуть із собою записник та ручку, адже, швидше за все, ви нарахуєте щонайменше 4000 зображень левів за свою мандрівку. Й повірте, навіть ця кількість буде ще далекою від реальної.

Ви зустрічатимете левів всюди: на лавочках, на які сядете перепочити; на дверних ручках, які огортатимете долонею, щоб відчинити старі дерев’яні двері; навіть під ногами, адже неодмінно на якогось ненароком наступите. Кожен з них пильно за вами стежитиме. Але не лякайтесь, така їхня робота – тотемів, охоронців міста.

Проте найважливішими у цих пошуках будуть не цифри, а історії, – кожне кам’яне чи металеве зображення царя звірів у Львові має свою.

Джерело: ZIK