Скаржіться продуктивно!

18 Липня 2018 18:27
Як перестати постійно скаржитись

Скаржитися для нас — природно. The New York Times пише, що під час розмови ми скаржимося в середньому раз в хвилину. На це є причина: ніщо не пов’язує людей сильніше, ніж загальна неприязнь. Найпростіший спосіб почати дружні стосунки — поговорити про “наболіле”.

Барабанщик рок-гурту BRMC Лея Шапіро (Leah Shapiro) поставила собі на лютий ціль: не скаржитися. Чому? Щоб зробити своє життя світлішим і яскравішим, прибравши з нього негативні висловлювання – скарги.

Але чи так це просто? Що взагалі поганого в скаргах?

Сьогодні ми спробуємо відповісти на ці питання, поділившись з вами статтею журналістки Джесіки Хьюллінджер.

Скаржитися для нас — природно. The New York Times пише, що під час розмови ми скаржимося в середньому раз в хвилину. На це є причина: ніщо не пов’язує людей сильніше, ніж загальна неприязнь. Найпростіший спосіб почати дружні стосунки — поговорити про “наболіле”.

Скарги — це захисний механізм, що з’явився у нас в ході еволюції: чим частіше ми звертаємо увагу на те, що може нам нашкодити, тим більший шанс вціліти.

Але все має свою ціну. Коли ми скаржимося, наш мозок виділяє гормони стресу, які поступово руйнують нейронні зв’язки, потрібні для вирішення завдань, де потрібно проявити кмітливість. Те ж відбувається, коли ми слухаємо чужі скарги.

Але іноді нам життєво необхідно вилити душу: висловився — і полегшало. Правда, одне дослідження показало, що постійні скарги можуть скоротити життя на два роки.

Хороша новина: можна поступово і практично безболісно позбутися від звички скаржитися.

1. Для початку визначимо, що таке скарга

Ви помітили, що на вулиці холодно, і сказали про це. Це скарга? Ні, це спостереження. Скарга — це, наприклад: “Знову на вулиці холодно, так що ж таке, ненавиджу це місто”.

Іноді скарга супроводжується фізичними відчуттями: ми сутулимося, у нас з’являється клубок у горлі або перехоплює подих.

2. Звертаємо увагу на те, як часто ми скаржимося і на що

Зміни починаються з усвідомлення. Спробуйте помічати скарги, можете надіти на руку браслет або покласти в кишеню мотузочку. Спіймали себе на скарзі — одягаєте браслет на іншу руку або зав’язуєте на мотузочці вузлик.

За кілька годин місце на мотузочці закінчиться, або ви знімете і надягнете браслет знову раз сто, не менше. Тому що за кілька годин ми, зазвичай, встигаємо поскаржитися сотні разів.

3. Віддаляємся від хронічних скаржників

Якщо вам доводиться когось вислуховувати, постарайтеся у відповідь сказати щось хороше замість: “Так, ти маєш рацію, все погано”. Для цього потрібні мужність і впевненість у собі.

Якщо робити так раз за разом, хронічні скаржники рано чи пізно залишать вас у спокої: їм потрібна підтримка, скаржитися спільно приємно, а ви не даєте того, що потрібно.

4. Вчимося шукати рішення

Цей метод ще називають «ефективною скаргою». Коли ми скаржимося, ми сидимо склавши руки і думаємо про те, як все погано: погода жахлива, та й нудно, врешті-решт.

Отож, потрібно виправити це. Погоду ми змінити не в силах, але якщо гуляти некомфортно, можна із задоволенням провести вечір вдома або зустрітися з друзями в теплому кафе замість того, щоб нарікати на погоду.

Це простий приклад, але зі складними речами метод теж працює. Беріть справу в свої руки.

5. Застосовуємо метод “позитивного але”

Якщо ви впіймали себе на скарзі, додайте до неї “але” і що-небудь хороше. Наприклад: “Терпіти не можу свою роботу, але у мене є робота і машина, щоб на неї їздити”. Або: “Чоловік знову шкарпетки розкидав, але він мене любить і завжди підтримає у важку хвилину”.

6. Змінюємо думку “я повинен” на думку “мені потрібно”

Наприклад: “Я повинен забрати дітей з садка” змінюємо на “мені потрібно забрати моїх дітей з садка” або навіть “я хочу забрати дітей з садка”. Замінили всього кілька слів, а необхідність, немов нав’язана кимось іншим, перетворюється на щось потрібне особисто вам — ви прямуєте за покликом серця.

Спочатку говорити “мені потрібно” або “я хочу” замість “я повинен” буде якось некомфортно, але з часом ви звикнете і станете скаржитися набагато менше.

А тепер повернемося до Леї Шапіро. За її словами, не скаржитися весь лютий було важко, але воно того варте. “Я багато разів зривалася, – каже вона, – але в цьому місяці зі мною сталося більше хорошого, ніж зазвичай. В цілому, справи налагодилися”.

Коли Лея відчувала, що її розпирає від бажання поскаржитися, то заспокоювалася за допомогою йоги. Ще вона вела щоденник, і до кінця лютого помітила, що працюється їй легше і встигає вона більше. Тому барабанщиця вирішила спробувати не скаржитися до кінця року – раптом через деякий час ця потреба зникне назавжди?!

Джерело: Мізки.com