На Львівщині талановита дівчинка малює ікони в 11 років

27 Травня 2018 21:58

Віті Мостовій 11, а її прізвищем уже підписані кілька ікон, повідомляє Дивись.info.

У Винниках відкрили виставку робіт юної художниці. Мистецтву писати ікони її навчають знані іконописці у львівській школі.

Батьки пояснюють: до творчості Віта тягнулася змалечку. Спершу була природа і тварини, а опісля дівчинка серйозно взялася за написання ікон.

Юна художниця з Винник малює ікони і вже відкрила власну виставку (фото)

«Дійсно, вік дуже маленький є. Я думаю, що та любов, яку ми з дружиною, вкладаємо у наших діточок, вона своє відображення знайшла в тому, що дитина зайнялася цим. І, власне, в один момент Бог посилає таку людину – пана Андрія (Андрій Майовець – іконописець, АВТ.), який побачив її талант і зумів розвинути помаленьку», – розповідає священик Української греко-католицької церкви, батько дівчинки отець Любомир Мостовий.

Дівчинка уже написала 4 ікони. Першу роботу Миколая Віта писала приблизно 2 місяці. 3 інших роботи – Спасителя, Пресвятої Богородиці та Архангела Михаїла – юна іконописиця створювала упродовж року.

Першу свою роботу Віта згадує з особливими відчуттями. Зізнається: хвилювалася, що їй не вдасться. Але результатом як вона, так і рідні та вчителі, залишилися задоволені.

Юна художниця з Винник малює ікони і вже відкрила власну виставку (фото)

«Ми планували закінчити цю ікону до зими. І я зразу вирішила, що хочу малювати Миколая. Ми малювали на липовій дошці. Малювати фарбами темперою – сухі пігменти, можуть бути навіть напівдорогоцінні каміння. Які ми розводимо на жовтковій емульсії з додаванням кількох крапель оцту», – каже юна іконописиця Віта Мостова.

Дівчинка мріє, аби її роботи були серед ікон в українських храмах. І вже має перше замовлення від священика.

Виставку робіт художниці можна відвідати до кінця травня в бібліотеці міста Винники. Після цього ікони дівчинки повинні освятити.

всі фото – Дивись.info

Читайте
Джерело: Дивись.info