Львів’яни побачать «Відчуття підсвідомості»

22 Травня 2018 19:50
Фото надано автором

Сьогодні, 22 травня, у львівському Палаці мистецтв відбулося відкриття виставки віршованих картин «Відчуття підсвідомості». Проект є спільним задумом художниці Оксани Богоніс та поета Юліана Сліпецького.

В експозиції представлено 22 роботи художниці із серій «Ангели», «Підсвідомість» та «Жінки». Усі їх Оксана Богоніс створювала олійними фарбами застосовуючи техніку малювання пальцями та долонями.

«Незвичність проекту полягає в тому, що художниця спочатку малювала картину, а мені потрібно було відчути характер цієї картини, емоції художника, внутрішній стан твору. Поціновувачі живопису, читаючи вірші, зможуть відчути на підсвідомому рівні внутрішній світ кожної картини. В проекті вірші нанесені на додаткове полотно картини та доповнюють кожну з них із зовнішніх сторін. В такий спосіб вийшли повноцінні картини з віршами на полотні, що є унікальним для України та світу», – розповів Юліан Сліпецький.

Проект відбувається за участі львівського міського благодійного фонду «Сестри Даліли» та має благодійну складову – під час виставки відбувається збір коштів, які будуть передані фонду для допомоги пацієнтам із легеневою гіпертензією. Також 26 та 27 травня в Палаці мистецтв буде проведено благодійний аукціон для збору коштів на потреби фонду. На ньому будуть виставлені лоти від авторів виставки, дітей із різних шкіл та також від мешканців Львова.

«Станом на сьогодні у Львівській області є 39 пацієнтів із легеневою гіпертензією. Лікувальна терапія для кожного постійна, від 40 000 грн. до 120 000 грн. на один місяць. Невід’ємною частиною є киснева терапія через спеціальне обладнання – кисневі концентратори та портативні інгалятори-небулайзери. Один портативний інгалятор-небулайзер коштує від 4000 грн., а кисневий концентратор від 12 000 грн. Маємо потребу в одному і в іншому, бо різного роду допомоги потребують усі. Часом буває, що пацієнт на перший погляд є у кращому стані, але при відсутності адекватного, повноцінного для нього лікування може померти», – повідомила керівник ЛМБФ «Сестри Даліли» Оксана Куліш.

Усі зібрані кошти буде направлено на придбання спеціального медичного обладнання для пацієнтів із легеневою гіпертензією.

Оглянути виставку можна до 31 травня.

Павло Паламарчук, Львів

Джерело: День