Львівські художники організовують аукціон для порятунку парку біля Поморянського замку

20 Травня 2018 18:26
Виставку картин із зображенням Поморянського замку відкриють 25 червня

Вісім львівських художників виставлять свої картини на благодійний аукціон, під час якого збиратимуть кошти на відновлення парку біля Поморянського замку. Як повідомила ZAXID.NET кураторка ініціативної групи з відродження Поморянського замку Ганна Гаврилів, 25 червня у кав’ярні «Штука» відкриють виставку з присвяченими Поморянському замку роботами, а після її завершення картини виставлять на аукціон.

«Попередня ідея у нас така, що 25 червня ми відкриємо виставку з роботами у «Штуці». У той же день, або впродовж наступного тижня у нас буде лекція від мистецтвознавця про Поморянський замок. А в кінці того тижня проведемо благодійний аукціон, кошти з якого підуть на парк», – пояснила ZAXID.NET Ганна Гаврилів.

Участь у аукціоні візьмуть художники Юрій Сичов-Глазун, Микола Ступінський, Іван Турецький, Ольга Дуда, Наталка Пухінда, Ірина Фартух, а також студентки коледжу ім. Івана Труша Квітослава Булавіна та Ліліана Харьковська.

«Склалось так, що замок є гостро аварійним. Ані держава, ані обласна рада не дають собі з ним ради. Натомість ми можемо дати собі раду хоча б із парком, який має інший статус та інше підпорядкування. Сюди також приїжджають дуже багато туристів, які хочуть відвідувати замок і фактично не мають можливості тут перебувати», – пояснила Ганна Гаврилів.

За її словами, київський архітектор Ігор Юрчак працює над проектом благоустрою парку. Цей проект презентують під час Майстерні міста на початку червня і під час презентації також відбудеться дискусія про майбутнє Поморянського замку.

Оскільки проект ще розробляється, то поки невідомо скільки коштів потрібно на облагородження парку. За словами активістів, зараз є кілька ідей щодо облаштування парку, однак, що саме будуть робити, стане відомо після презентації проекту.

Зазначимо, у середині квітня 2018 року стався обвал найбільш аварійної частини Поморянського замку – стіни східного крила, яка кілька місяців перебувала у критичному стані.

За інформацією директорки департаменту архітектури і містобудування Львівської облдержадміністрації Оксани Ткачук, на першочергові протиаварійні роботи у Поморянському замку треба 11 млн грн. За останні два роки Львівська облрада виділила на такі роботи 1,5 млн грн.

Джерело: Zaxid.net