Картину Львівського художника івана Труша знайшли у Польщі

3 Травня 2018 17:23

Пейзаж з околиць Неаполя

Пейзаж з околиць Неаполя

Поліція Варшави та Міністерством культури і національної спадищини Польщі заявили про знахідку трьох картин, що вважалися зниклими безвісти під час Другої світової війни.

Як повідомляє Onet.pl, йдеться про картину “Ананас” Юзефа Панкевича, “Пейзаж із околиць Неаполя” Івана Труша, а також “Портрет президента Іґнація Мосціцького” роботи Казимежа Похвальского.

За словами міністра культури та національної спадщини Польщі, Петра Глинського, такий результат було досягнуто внаслідок довгої роботи багатьох людей.

Ці картини вилучила німецька окупаційна адміністрація у 1940 році з Національного музею у Кракові, після чого їх місцезнаходження було невідомим. Картини внесли до списку військових втрат Міністерства культури та національної спадщини.

У поліції не вказують імен теперішніх власників картин. Відомо лише, що ці картини були виставлені на торги на початку цього року.

Про картину Івана Труша стало відомо зі списку одного з варшавських аукціонних домів у березні цього року.

Первісна перевірка, проведена представниками Міністерства культури та працівників королівського замку у Варшаві, підтвердила їх справжність. Подальші дослідження в кінцевому підсумку визначатимуть, чи це втрачені роботи під час Другої світової війни. Розслідування здійснюється під керівництвом прокуратури.

Зауважимо, у Львові діє художньо-меморіальний музей  Івана Труша, картини цього художника має депутат Львівської міської ради Андріян Гутник.

Джерело: Варіанти