Бажаємо бадьорості!

19 Березня 2018 11:43

orami.co.id
Вчасно поповнювати запаси енергії і не втрачати бадьорості духу – ще те завданнячко! Але дієтологи говорять, що воно доволі легко розв’язується за допомогою продуктів-енерджайзерів, в яких мало калорій, майже немає «поганих» вуглеводів, проте велика кількість корисної клітковини. Відтак, як поїси, завзяття – хоч відбавляй!

«Найенергетичнішою» кашею у світі цілком справедливо вважають вівсянку. Яких тільки вітамінів та мікроелементів у ній нема! Калій, магній, фосфор, залізо, марганець, йод і цинк підтримують роботу всіх систем і органів, зміцнюють імунітет, а кремній запобігає випадінню волосся. Перевага цієї каші й у тому, що вона допомагає контролювати засвоєння жирів і м’яко очищує кишечник, і це теж ну дуже великий плюс до інших її чеснот!

Швидко поповнюють енергетичні запаси та навіть підвищують креативність банани. Фішка – у фруктозі, яка, потрапляючи у кров, перетворюється на глюкозу, а це – пальне, потрібне для «сірої речовини», себто мозку. Двох плодів на день цілком достатньо, щоби блиснути розумом і кмітливістю. Магній, якого в бананах дуже багато, зміцнює нервові клітини, що особливо актуально за стресів, в котрих усі зараз живемо. І принагідно про таке. Будете, напевно, здивовані, але банан, вважають ботаніки, це – ягода, багатонасінна і товстошкіра. (Це я так, для загальної ерудиції – і собі, і вам).

Один із найсмачніших енерджайзерів – полуниця. Помічено, що любителі полуниць менше схильні до хандри, адже всього-на-всього в сімох ароматних ягодах – 65 мг вітаміну С (а це набагато більше рекомендованої добової дози для дорослих – 40 мг). Корисна полуниця не лише цим – завдяки високому вмісту заліза, вона підвищує й загальний імунітет. Принагідно зазначу, що й добре відбілює зуби. То теж немаловажно.

Ідеальні для відновлення сил, долання апатії і депресії сухофрукти! Родзинки, курага, фініки й чорнослив забезпечать майже моментальні ентузіазм і натхнення. Тому незамінні в період авралів на роботі, коли потрібно зробити мозковий штурм і витратити багато енергії. До речі, родзинки мають здатність приборкати гнів, тобто ліки «від нервів» можуть поки відпочити!

Почесне п’яте місце у рейтингу продуктів-енерджайзерів посідає пшоно. Ця золотиста крупа – джерело вітамінів групи В. Тлумачимо: вітамін В1– основний ворог дратівливості, втоми й депресії, В2 активно бореться з проблемами шкіри, робить волосся густішим і міцнішим, В5 стабілізує тиск, а В12 допомагає виробляти гормон щастя – серотонін. Залізо, що міститься в пшоняній каші, відповідає за хороший кровообіг і здоровий колір обличчя, а магній підвищує стресостійкість і додає сил.

Чудовий спосіб зарядитися енергією без негативних наслідків для фігури – волоські горіхи. Вони на 60% складаються з жирів, проте здебільшого ці жири ненасичені, тобто не загрожують зайвими кілограмами. У золотих ядрах містяться найважливіші вітаміни (А, Е, В, Р, С) і мінеральні речовини (калій, натрій, фосфор, залізо, магній, кальцій, йод). Крім того, волоські горіхи – справжнісінька комора для цілого комплексу біологічно активних речовин, які позитивно впливають на стан судин головного мозку.

Абрикосам співали дифірамби ще давньокитайські лікарі, порівнюючи з маленькими сонцями, що заблукали в зеленому листі… Абрикоси швидко втамовують відчуття голоду, збагачують організм вітамінами й мікроелементами. Але найголовніше – додають бадьорості, сил, працездатності. На додаток, свіжі стиглі абрикоси багаті на фосфор і магній, украй потрібні для активної роботи мозку. Та й серцю з ними комфортно.

Для підтримання себе у доброму тонусі бажано споживати й цільнозерновий хліб, що містить складні вуглеводи і засвоюється повільніше, ніж вироби із білого борошна тонкого помелу. Це забезпечує постійний приплив енергії упродовж тривалого часу. У такому хлібі велика кількість живильних речовин і мікроелементів, у тому числі – практично всі вітаміни групи В (В1, В2, В3, В6, В12), а також вітамін Е і клітковина.

Бадьорості усім. І, звісно, будь мені здорові!

Тетяна Козирєва

Джерело: ZIK