Львівський органний зал запрошує послухати твори попередників Баха

18 Березня 2018 18:22
Органний зал запрошує здійснити подорож у “Північне бароко”. Концерт з такою назвою об’єднав твори Яна Свелінка, Дітріха Букстегуде та Ґеорґа Бьома, творчість яких вплинула на Йоганна Себастьяна Баха. Перлини з музики цієї трійці зіграє на недільному органному концерті Надія Величко.

Нідерландець Ян Свелінк, який народився 1562 року, стояв на зорі епохи. Він першим написав органну фугу, яка починається з однієї теми, поступово додаючи текстуру і складність до остаточної кульмінації та вирішення. Ця ідея була вдосконалена на кінець барокової епохи Бахом. Свелінк помер за 64 роки до народження Йоганна Себастьяна, але цілком імовірно, що Бах був знайомий з його творами. На концерті прозвучать Хроматична фантазія та Псалом 116 Свелінка.

Дітріх Букстегуде організовував вечірні музичні вистави, які збирали музикантів зі всієї країни. Щоб потрапити на такий вечір, Бах пройшов пішки 400 км! Цікаво, що Букстегуде познайомився з Бахом та Генделем наприкінці свого життя. Він збирався відійти від справ і запропонував замінити його на посаді одразу обом музикантам. Але за умови, що наступник одружиться на його старшій дочці, Анні Маргариті. Ані Бах, ані Гендель не зголосилися на цю пропозицію.

Значна частина робіт музиканта була втрачена, збереглося 275 творів. Дев’ятнадцять органних прелюдій вважаються найвищою точкою еволюції прелюдії, так званим стилусом фантастичним (stylus phantasticus). Надія Величко виконає дві з них (соль мінор і Фа мажор), а також Пасакалію і Канцонетту.

Третій “героєм” концерту стане Ґеорґ Бьом – німецький композитор, який міг бути вчителем молодого Й.С. Баха, а наприкінці свого життя став агентом із продажу його клавірних партит.

Бьом дав новий розвиток хоральній партиті – великомасштабній композиції, що складається з декількох варіантів певної мелодії хорала. Багато його робіт було написано так, що могли виконуватися і на органі, і на клавесині, і на клавікорді. Його музиці характерний стиль імпровізації, фантазії. На концерті прозвучать Хор і Хоральна партита “Auf meinen lieben Gott” Бьома.

Діана Коломоєць

Джерело: galinfo.com.ua