Хто він, батько легендарних «Козаків»?

10 Березня 2018 09:15

У культурному житті  Української РСР (ба ні, мабуть-таки, всіх тодішніх республік Союзу) 1967р. відбулася Подія: українська студія «Київнаукфільм» випустила у світ «Козаків». Точніше, мультфільм «Як козаки куліш варили»., котрий став першим у  серіалі.

Мультик миттєво здобув  шалену популярність, а його головні герої –  трійко запорозьких козаків Бурмило, Коротун і Силач (за сценарієм – Грай, Око і Тур) стали справжніми народними улюбленцями, хоча впродовж усього серіалу їхні імена  жодного разу не були названі.

Кожен із героїв  має неповторні, лише йому притаманні риси вдачі: Грай, козак-характерник, — кмітливий і розважливий. Око зі своєю гарматою, котру скізь «водить» за собою – відважний і войовничий. Тур – могутній, а водночас  сором’язливий – усе відчуває серцем. В кожному з них українці  впізнавали  себе самих. Без перебільшення, за часів, коли сказати, що ти – українець уже було заледве не виявом «націоналізму», мультсеріал «Як козаки…» став своєрідним національним символом.

На екрани вийшло дев’ять мультфільмів тривалістю не більше 20 хвилин: уже названий «Як козаки куліш варили», а також «Як козаки у футбол грали», «Як козаки наречених визволяли», «Як козаки сіль купували», «Як козаки олімпійцями стали», «Як козаки мушкетерам допомагали», «Як козаки на весіллі гуляли», «Як козаки інопланетян зустрічали», «Як козаки в хокей грали».

Так от, автор сценарію і режисер «Як козаки…»  –  Володимир Дахно.  Надзвичайно талановитий художник-мультиплікатор, сценарист, режисер;  народний артист України і лауреат Шевченківської премії.

Принагідно згнадаємо, що 1991р. за участю наших героїв-козаків на екрани вийшов  перший повнометражний український анімаційний фільм «Енеїда», який створив також Володимир Дахно — за мотивами геніальної поеми Івана Котляревського. Остання ж серія «Як козаки…» була знята 1995р.

Всі мультфільми  супроводжують українські народні пісні в сучасній обробці. Більшість із них отримали нагороди на міжнародних фестивалях.

А за мотивами серіалу навіть створена гра-квест «Як козаки Мону Лізу шукали»….

Володимир Авксентійович Дахно народився у Запоріжжі.

По закінченні середньої школи вступив до медичного інституту, але невдовзі  перейшов до Київського інженерно-будівельного, який і закінчив у 1955р.

Архітектурний проект дисертації В.Дахна зацікавив відомих мультиплікаторів Д.Черкаського та М.Драйцуна. Вони й запропонували Дахнові – цілком для нього несподівано – роботу в щойно створеному об’єднанні мультиплікаційних фільмів на студії «Київнаукфільм».

1960р. об’єднання випустило свій преший анімаційний фільм – «Пригоди Перця», яким В.Дахно дебютував  у якості мультиплікатора.

Всенародна слава знайшла Володимира Авксентійовича 1967р. – коли на екранах з’явилася перша серія «Як козаки…»  Загалом Дахно зробив понад 20 анімаційних фільмів. Більше десятка оформив як художник,  інші, в тому числі й «козацький» серіал, знімав  як  режисер-постановик.

Друзі й колеги розповідають, що Вололодимир Авксентійович був дуже скромною, делікатною, інтелігентною людиною. Останні роки мешкав у однокімнатній київській квартирі самотньо. Жив на пенсію 340 гривень та невеличку доплату за державну премію. Дуже любив доньку Наталю та онука.

За кілька місцяв до смерті обговорював з колегами сценарій майбутнього фільму «Як козаки до тридев’ятого царства ходили». Але спонсора знайти не вдалося…

Під вечір 28 липня 2016р. В.А.Дахно помер від серцевого нападу. Лікарі сказали, що це сталося уві сні…

Через десять років  телеканал «1+1» презентував анімаційний телесеріал «Козаки. Футбол», у якому  наші добрі знайомці Грай, Око і Тур  подорожують  країнами Європи.

А цьогоріч, здається, має стартувати новий серіал — «Козаки. Навколо світу», в якому Грай, Око і Тур мандрують Австралією, Америкою та Індією, переживаючи різхні пригоди та знайомлячись із  культурою й різними цікавинками цих країв.

І це буде прекрасною пам’яттю про Володимира Дахна – людину, яка уславила Україну  з допомогою своїх «Козаків…»

Олена Бондаренко

Громадський рух Миколи Томенка «Рідна країна»