Кшиштоф Зануссі розповів про свій новий фільм, який знімають у Львові

5 Лютого 2018 14:20

Польський режисер Кшиштоф Зануссі розповів про деталі створення свого нового фільму «Ефір», який знімають у Львові. Головним героєм буде своєрідний Фауст, та замість свого прототипу, який продав душу за молодість, у Зануссі він продає душу за «наукову правду».

Про це в ефірі програми «FACE 2 FACE з Тетяною Даниленко» (на телеканалі ZIK) розповів сам кінорежисер.

Зануссі пояснив: якраз зараз знімає у Львові свій новий фільм «Ефір». За його словами, ця історія схожа на історію Фауста, проте його герой продає душу «за наукову правду».

«Там люди повірили, що наука може зайняти місце релігії, та це два різних місця. Наука, хоча й має величезні перспективи, не може змістити релігію, та й і не повинна. Про це йтиметься у стрічці», – зазначив режисер.

Він повідомив, що головним героєм картини буде українець, який півфільму говорить українською мовою.

«Я дуже радий, що у такі важкі часи мені вдалося добитись того, що вже вдруге роблю картину разом із українськими кінематографістами. Також із нами працюють угорці, італійці та литовці», – наголосив Зануссі.

Адже, за його словами, незважаючи на усі міжнародні конфлікти, артисти завжди «намагаються зводити мости».

«Навіть якщо й є конфлікт, потрібно, щоб художник шукав друзів і намагався будувати пункти, де ми можемо об’єднатися», – впевнений Зануссі.

Тож режисер підкреслив: сподівається, що його «Ефір» вийде на «великі екрани» і в Україні. Та, на жаль, за його словами, тут дуже мало кінотеатрів.

«Наскільки я знаю, у вас їх 180 на всю країну. Це надто мала кількість, тому прокат буде завжди обмеженим. Та все ж сподіваюсь, що в Україні таки будуються кінотеатри, і, можливо, через рік, коли картина вийде у прокат, їх буде уже не 180, а значно більше», – висловив надію кінематографіст.

Окрім того, Зануссі підкреслив: хоча й фільм знімається за кошт кількох держав, жодна влада не диктує свою політику щодо цієї стрічки.

«Цього не робить ані польська, ані угорська, ані українська держави. Вони не ставлять нам таких своїх умов. Після багатьох років, коли нам доводилось боротись із цензурою, сьогодні я не бачу цього явища», – переконував Зануссі.

Разом із тим він й трішки відкрив деталі свого фільму. Спочатку дія стрічки проходить на Поділлі, а потім – переходить на території тодішньої Австро-Угорщини, де також проживало українське населення.

«Колись наука сподівалась, що ефір стане вирішенням багатьох проблем, бо він позбавляє людини болю, та разом з тим – і свідомості. А влада над людьми – це величезна спокуса. Якщо раніше Фауст продавав душу за молодість, то мій герой це робить заради влади над іншими. Це гріховне бажання, однак часом наука служить йому», – розповів режисер.

Тому й Зануссі вважає: потрібно попередити людей: хоча й наука приносить шалені результати, проте може й призвести до повного знищення.

«Потрібно завжди перевіряти, чим займається наука та яку роль вона відіграє», – заважив Зануссі.

За його словами, дія стрічки відбувається у часи Першої світової війни, тож, хоча науковці ще не дійшли до створення комп’ютерів чи людиноподібних роботів,однак така думка там уже присутня.

«Йдеться про намагання зробити із людини такого собі «супермена», який би міг стати кимось більшим, ніж просто людиною. А це дуже небезпечна спокуса. Та є багато релігійних обмежень, які наголошують, що ми не володарі людства. Нас Хтось створив і ми перед Кимсь відповідаємо», – переконаний режисер.

Тому й він зізнався: боїться, що «відходячи від віри» людство відходить і від розуму.

«Вважаю, що це може бути небезпечно. Хоча й це лише мій власний погляд, із яким люди, можливо й не погодяться», – додав Кшиштоф Зануссі.

Джерело: ZIK