Холодна водиця – наша помічниця

21 Грудня 2017 06:59

Щоб покращити імунну систему та підвищити продуктивність, не обов’язково ходити в спортзал. Можна, наприклад, приймати холодний душ. Ви скажете: “Ні, це вже занадто”! Але Дрю Гаусман, директор з розвитку в Ideal Media, так не вважає. Він вирішив перевірити на собі переваги приймання холодного душу, і сьогоднішня стаття про те, як це відбувалось.

Я приймав холодний душ протягом 30 днів, і ось чому я не збираюсь зупинятись
У вас буває відчуття бадьорості після спортзалу? Коли вам здається, ніби ви можете підкорити цілий світ? А уявіть собі, що ви можете відчувати те саме щоранку, не виконуючи важких вправ. Вам, мабуть, здається, що це не може бути правдою, і ви частково праві. Тому що для того, щоб відчувати цю “ендорфінову ейфорію” без вправ, потрібно кожного дня приймати холодний душ.

Я завжди шукаю способи підвищення продуктивності, тому коли почув про переваги приймання холодного душу, мене це заінтригувало.

Прихильники “холодної терапії” вважають, що холодний душ — це безкоштовний спосіб покращити імунну систему, підвищити рівень енергії та продуктивність.

Покращення одного із цих показників, а ще краще — усіх одразу, сприятиме більшому задоволенню життям.

Але чи справді вартує змінити приємний гарячий душ на двохвилинні тортури із клацанням зубами під холодною водою?

Мені закортіло це з’ясувати самостійно, тому протягом 30 днів я приймав холодний душ. І ось як це відбувалось:

Перші 10 днів — найгірші

Перші дні проводження цього експерименту були найважчими, і навіть гіршими за тренування в спортзалі, тому що більшість вправ із самого початку не лякають настільки.

Єдиний спосіб, завдяки якому я змушував себе зайти в ванну кімнату і стати під струменем холодної води одразу після пробудження, — це відраховування від 5 до 1, потім я закривав очі і просто робити це.

Важко описати, що я відчував під час перших 10 секунд, тому що мозок перестав працювати, і в голові була лише одна думка: “Як холодно. Як холодно. Як холодно”.

Наступні 20 секунду під холодною водою були ще гіршими, тому що я справді усвідомлював, що відбувається. “Я сам це зробив. Я божевільний. Що я роблю”?

Дивовижно, але через 30 секунд моє тіло почало заспокоюватися. Я знову міг розсудливо думати. Я більше не хотів вистрибнути з душу за будь-яку ціну чи кричати зі всіх сил. Я навіть міг взяти в руки мило, не переживаючи, що через тремтіння воно може вислизнути. Але зрозумійте мене правильно: мені все ще було холодно, і я почувався жалюгідно.

Протягом цих 10 днів після двохвилинного приймання холодного душу на моєму телефоні спрацьовував будильник. В ці моменти мені згадувались шкільні роки: коли закінчувався урок і лунав дзвінок, тоді я знав, що нарешті вільний. Це було відчуття солодкої свободи.

Тож після 2 хвилин я вистрибував з душу і дивився на себе в дзеркало — я був такий червоний, наче щойно пробіг 2 кілометри. Але знаєте що? Те туманне відчуття, яке з’являється в перші 10-20 секунд після пробудження, зникло. Я почувався живим та енергійним, і це відчуття тривало від 30 до 40 хвилин, після чого я повертався в реальний світ з бажанням заварити собі каву.

І все це відбувалося зі мною протягом перших 10 днів, за які я зрозумів, що холодний душ може допомогти вам підвищити рівень ендорфіну, “наростити” потрібні жири, схуднути, побороти депресію і навіть зменшити розміри пухлин.

11-20 день — все помалу налагоджується

Після двотижневого приймання холодного душу сталось дещо дивне. Я почав насолоджуватись цією процедурою.

Те ж саме відбувається і під час тренування: хоча ви знаєте, що вам буде важко, ви все одно робите вправи і з нетерпінням чекаєте кінцевого результату.

Мені почало подобатись дивитись в очі перед душем. Зазвичай вони виглядали втомленими, скляними, а після душу вони були ширшими, так ніби я зустрів привида.

Саме в цей період я справді почав помічати певну психологічну користь від того, що я робив. Я почувався більш готовим вирішувати проблеми протягом дня.

Але майте на увазі, я живу в Каліфорнії, і приймав холодний душ під час літа. Якщо б я жив на середньому заході і намагався провести цей експеримент взимку, думаю, мені було б набагато складніше мотивувати себе.

21-30 день — коли абсурдність стає рутиною

На фінішній прямій мого 30-денного випробування мені більше не потрібно було мотивувати себе, щоб кожного ранку приймати холодний душ. Я просто робив це, розуміючи, що переваги від таких дій значно переважають дискомфорт.

Тут можна провести паралель із заощадженням грошей. Спочатку, як тільки ви починаєте економити, складати бюджет і скорочувати непотрібні витрати, вам важко, але з часом все стає значно простіше. Цей процес перестає бути кропіткою справою, і стає рутиною. Вам все ще може хотітись нову модель телефона, але ви можете оцінити, що радість досягнення прогресу стосовно ваших фінансових цілей насправді є більш приємною, ніж один дорогий маленький ґаджет.

Я проводив цей експеримент з душем в різний час доби, і з’ясував, що холодний душ корисний після обіду настільки ж, як і вранці. В 2 годині дня холодний душ — це те саме горня кави, але без стресу, витрат і можливості порушення сну.

Похмурі після обіду? Замість того, щоб випити ще одне лате, прийміть холодний душ на кілька хвилин. Втомились протягом дня, але маєте ще багато роботи? Прийміть холодний душ, і ви побачите, наскільки уважнішими стали.

Висновок

Я вважаю, що 30-денне випробування холодним душем потрібне тим, кому важко зранку прокинутись. Ви зможете навіть зекономити гроші, тому що кава стане для вас непотрібною.

Що стосується мене, то я продовжую приймати холодний душ, і поки що не планую припиняти.

Джерело: Мізки.com