Створи свій дереворит у Львові!

13 Грудня 2017 08:14

На виставці експонуватимуться 124 графічних твори із фондів Музею етнографії та художнього промислу Інституту народознавства НАН України, Львівської національної наукової бібліотеки України ім. В.Стефаника, Національного музею у Львові імені Андрея Шептицького, Музею Українського католицького університету, а також з окремих приватних колекцій.

Виставка презентує рідкісний і на сьогоднішній день значною мірою вже втрачений пласт народної художньої культури – графічні відбитки на папері, створені найчастіше невідомими майстрами впродовж XVII – XIX ст. Свого часу дереворит як масовий і доступний ширшому загалу, ніж, наприклад, ікона, твір мистецтва вшановувався в інтер’єрах храмів, у приватних домівках як пам’ятка з відбутих прощ і паломництв.

Крихкість матеріалу призвела до великих втрат цих творів, та, на щастя, львівські музейні і бібліотечні фонди зберігають найбільшу в Україні кількість цього цінного художнього пласту, який, в силу своєї специфіки, рідко експонується. Основні зусилля кураторів виставки були спрямовані на те, щоб показати феномен народного деревориту у його якнайширшій різноманітності: іконографічній, стилістичній та функціональній.

Експозиція знайомить глядачів із дереворитами як східно-, так і західнохристиянської традиції графічного церковного мистецтва, ареал поширення і пошанування яких не завжди співпадав з політичними чи конфесійними кордонами. Відтак одним із найважливіших месиджів виставкового проекту є наголос на культурно-історичному діалозі, спільності духовних і естетичних цінностей, а не демонстрація відмінностей чи апологія окремішності.

Як свідчення того, що традиція деревориту – яскрава, глибока, здатна зацікавити і сучасних художників та поціновувачів графічного мистецтва, на нашій виставці будуть заекспоновані кілька творів молодого львівського митця – Олександра Бриндікова. Його твори говорять про те, наскільки традиція не сковує, а вивільняє творчий потенціал художника та виявляється цілком модерною, здатною задовольнити найвищі естетичні вимоги.

Куратори виставки:
Оксана Шпак, старша наукова працівниця Інституту народознавства НАН України, канд. мистецтвознавства.
Софія Король, завідувачка відділу мистецтвознавства Інституту народознавства НАН України, канд. мистецтвознавства.
Співорганізатор:
Лариса Купчинська, наукова працівниця Львівської національної наукової бібліотеки України ім. В.Стефаника, канд. мистецтвознавства.

У межах виставки передбачається проведення майстер-класів із виготовлення деревориту.
Тож, ласкаво запрошуємо на відкриття та пильнуйте за нашими анонсами, щоби не пропустити нагоди створити свій ДЕРЕВОРИТ!

Джерело: Zbruc