Як пізнати щастя

9 Грудня 2017 16:00
3 способи пізнати щастя

Ці досягнення мають сенс — хто б не був щасливішим, маючи більше грошей, кращу роботу або міцний шлюб? Але дослідження показало, що значні позитивні зміни в житті не завжди пов’язані з аналогічним ростом добробуту. (Два дослідження, одне стосується молодят, інше — менеджерів високого рівня, які добровільно змінили роботу, ілюструють цю тенденцію людей швидко адаптовуватись до поліпшень; процес, відомий як гедоністична адаптація).

Якщо покращення способу життя не є секретом до більшого відчуття щастя, тоді що ним є? Чи щастя — це результат генетичної лотереї, як у випадку з багатьма іншими речами?

Соня Любомирські, професор психології в Університеті Каліфорнії в Ріверсайді, присвятила більшу частину своєї кар’єри вивченню щастя. Вона дійшла до висновку, що в більшості випадках щастя — це вміння. Дослідження показали, що людина може контролювати щастя за допомогою своїх дій і того, як вона пояснює і реагує на ситуації в своєму житті.

Ось три когнітивні і поведінкові способи, як вона вважає, для відчуття щастя.

1. Пам’ятайте: життя коротке

Споглядання смерті може здатись зворотнім шляхом до пошуку щастя, а недавнє дослідження показує, що це і справді може бути дієвим способом.

Учасникам дослідження сказали, що вони повинні прожити наступний місяць так, ніби він для них останній (в їхньому нинішньому місті). Вони продемонстрували високий рівень добробуту в щотижневих перевірках протягом місячного випробування, і два тижні після того, як воно закінчилось.

Тому що легше оцінити те, що є, певним чином, обмеженим (їжа, відпочинок, місто); коли можливості обмежені, цінність збільшується.

2. Урізноманітнюйте життя

Як згадувалось раніше, людині легко звикнути до позитивних подій в житті, річ іде про шлюб, просування в чомусь чи втрату ваги. Як пише Любомирські в своїй книзі, “навіть найкрасивіші і найвизначніші події чутливі до процесу гедоністичної адаптації, в результаті чого вони втрачають емоційний вплив з плином часу і через неодноразову дію”.

Попередні дослідження показали різні способи боротьби з цим ефектом: студенти гірше адаптовуються до динамічних життєвих змін, таких як заводити нових друзів або здобуття нових навиків, аніж статичних, таких як модернізація кімнати чи отримання більшої фінансової допомоги.

Як би там не було, якщо є можливість, урізноманітнюйте своє життя. Наприклад, розширте свій список розваг, а в деяких зробіть перерву (з’являється змога відновити відчуття задоволення, коли ця перерва закінчується).

3. Сфокусуйтесь на інших

Коли справа доходить до щастя, не завжди вистачає сил. Насправді, високі рівні самоконтролю і фокусування на собі були пов’язані з низьким рівнем добробуту.

Тому, робота над примноженням щастя близьким вам людей може стати найкращою стратегією для поліпшення власного щастя.

Проведене дослідження довело цю думку. Його учасників поділили на дві групи, члени однієї з яких мали робити щасливими інших людей.

Люди, які вживали заходів, щоб зробити близьких їм людей щасливими, повідомили про збільшення відчуття щастя в порівнянні з тими, хто просто спостерігав за своєю щоденною діяльністю, підтверджуючи, таким чином, думку про те, що орієнтація на добробут інших людей добре відображається на нашому психічному здоров’ї

Тому, орієнтування на допомогу іншим приносить більше морального задоволення людям, а також відчуття вдячності за те, що вони уже мають.

Джерело: Мізки.com