Дрогобич конкуруватиме з Львовом соленою кавою та зважуванням відьом

4 Грудня 2017 09:01

Погуляти історичними вуличками, піднятися на вежу ратуші та відвідати нічну екскурсію – і все це не про Львів. Усі шанси стати ще одним успішним центром туризму Західної України має Дрогобич. Тамтешня міськрада активно працює над залученням туристів до міста. За цей напрямок відповідає комунальне підприємство «Туристично-інформаційний центр Дрогобича», а його керівник Ігор Чава розповідає про перші успіхи – якщо за увесь 2016 рік послугами центру скористались 7 тис. туристів, то за січень-жовтень 2017 року ця цифра зросла до 14,5 тис.

Тож чим у Дрогобичі приваблюють туристів та наскільки це їм вдається?

***

Вслід за Львовом

Дрогобич – районний центр на Львівщині з близько 75-тисячним населенням та майже тисячолітньою історією. Виникло місто наприкінці XI cтоліття. А вже у 1106 році згадується як місто біля джерел ропи, з якої видобувають сіль.

Історично так склалось, що Дрогобич у дечому схожий на Львів. Така думка напрошується після прогулянки вузькими брукованими вуличками з оригінальними будинками часів Австро-Угорської імперії та унікальними храмами. В Дрогобичі своя площа Ринок – як належить, прямокутна і з ратушею в центрі. Як і львівська, дрогобицька ратуша має вежу з оглядовим майданчиком, з якого видно усе місто.

У міськраді вирішили, що усе це не можна залишати непоміченим та недооціненим. Тому, щоб Дрогобич, як і Львів, був «відкритим для світу», в місцевому туристично-інформаційному центрі взялись за популяризацію міста.

«Наше місто має великий туристичний потенціал. Його історія, географічне розташування та інші особливості – все це цілком заслуговує бути побаченим туристами з інших регіонів та навіть країн», – сказав ZAXID.NET директор туристично-інформаційного центру Дрогобича Ігор Чава.

Як і у Львові, в Дрогобичі започаткували нічні екскурсії. «Під час нічної екскурсії туристи піднімаються на вежу ратуші, потім спускаються у підземелля ратуші, де їх зустрічає кат та ув’язнені. Відбувається своєрідне театралізоване дійство», – сказав Ігор Чава.

Фото з нічної костюмованої екскурсії ратушею Дрогобича (фото прес-служби Дрогобицької міської ради)

Увесь реквізит та костюми для акторів закупили за бюджетний кошт. Квиток на таку екскурсію коштує 40 гривень. Ці гроші йдуть на гонорари виконавцям ролей ката та в’язнів. У вартість входить ще й коротка екскурсія містом та вхід у галерею ваг, але про це трохи згодом.

Мапи, маршрути та екскурсії

Дрогобич має багато пам’ятних місць та музеїв. Екскурсію ними можна замовити в туристично-інформаційному центрі. Вартість з людини – 30 грн, а з групи – 300 грн. Тривалість екскурсії – півтори-дві години.

Однак, якщо вам більше до вподоби самотужки вивчати місто, роль екскурсовода може виконати і ваш смартфон чи будь-який інший ґаджет – у серпні у місті запустили онлайн-мапу огляду туристичних місць. Готувала цю мапу не мерія, а місцевий історик Олег Стецюк. На ній є близько 300 позначок.

До того ж у місті обладнали 10 зон із безкоштовним доступом до Wi-Fi. Це дуже зручно зокрема і для туристів. А нещодавно на порталі Дрогобицької міськради з’явилась можливістьпереглядати онлайн-трансляцію з восьми веб-камер, встановлених у туристичних локаціях міста. Камери розміщені у сквері Героїв Небесної Сотні, на площі Ринок, на майдані Тараса Шевченка, на площі Замкова гора, біля костелу Святого Варфоломія, у парку Степана Бандери, біля пам`ятника Іванові Франку, у парку культури та відпочинку.

Окрім цього, спеціалісти центру постійно працюють над тематичними мапами. «До 75-річчя УПА зробили карту місць, пов’язаних з національно-визвольним рухом з 1920 по 1950 рр в Дрогобичі. Зараз ми готуємо мапу “Дрогобич освітній”», – сказав Ігор ЧаваОкрім того, як повідомляв ZAXID.NET, у місті раніше розробили ще й карту місць, пов’язаних з Іваном Франком та Бруно Шульцом. Усі ці мапи роздають безкоштовно.

А вже незабаром, за словами Ігоря Чави, інформація про Дрогобич з’явиться на популярному туристичному порталі Unexploredcity.

Зважити все

На початку листопада у приміщенні ратуші запрацювала галерея ваг на понад 500 експонатів, яка, за словами Ігоря Чави, має лише один аналог в Україні  у Києві. Наприклад, найстаріші ваги, які тут зберігаються, датовані Х століттям.

Галерея ваг у Дрогобичі (фото прес-служби Дрогобицької міськради)

А найбільші ваги у середньовіччі слугували для зважування жінок, яких підозрювали у відьомстві. Якщо маса жінки становила менше трьох пудів (48 кілограмів), її вважали відьмою. Тепер ці ваги виконують роль атракції для відвідувачів.

Ваги для зважування відьом (фото прес-служби Дрогобицької міськради)

«Ваги часів Київської Русі використовували для зважування монет. Також у нас зберігаються ваги для шоколаду, яєць та бойових снарядів», – додав Ігор Чава.

Сіль як символ міста

ZAXID.NET вже розповідав про те, що солеваріння фактичо є візитівкою Дрогобича. Це – одне з небагатьох місць у Європі, де сіль видобувають давнім методом виварювання. Проте місцева солеварня зараз у дуже занедбаному стані, адже метод виварювання солі значно дорожчий, ніж видобування її з руди. Тож держава, не маючи економічної користі із майже збиткової Дрогобицької солеварні, забула про культурну та історичну складову цього місця.

Місцева сіль є символом Дрогобича (фото Романа Балука)

Міськрада висловила бажання створити туристичну атракцію на базі солеварного заводу. Але місто фактично не має права фінансувати завод, оскільки він не в комунальній, а в державній власності. Проте зараз у мерії знайшли інший спосіб промоції солеваріння.

«Ми плануємо збудувати туристичний об’єкт, у якому гостям показуватимемо увесь процес солеваріння від видобутку розсолу і до виробництва готової солі. Ми вирішили не робити цей об’єкт на базі самої солеварні. Це було б значно проблематичніше, оскільки це – державне підприємство», – додав Ігор Чава.

За його словами, зараз у міськраді готують проект цього об’єкту.

Місцеві гастроособливості

Впродовж останніх років у Дрогобичі запрацювало декілька кнайп з особливою регіональною кухнею.

Наприклад, в ресторані «Пастель» подають вареники за рецептом Ольги Франко. А ще один заклад цілком присвячений Івано Франкові та його улюбленим рецептам – Franko beef&burger. Там, до прикладу, подають улюблені пироги Івана Франка.

А в кафе «Кавун» подають дуже оригінальну каву – солену. Такий напій для справжніх гурманів.

Можна припустити, що цікаві тематичні заклади із місцевими особливостями лише починають з’являтися і надалі їх у Дрогобичі ставатиме ще більше. Адже підприємці лише починають усвідомлювати важливість попуряризації міста. Дехто з них вже активно долучається до співпраці з міським туристично-інформаційним центром.

***

Все це, за планами, має зробити Дрогобич важливою туристичною точкою. Тим більше, що місто розташоване між смт Меденичі, де працює зоопарк, та рекреаційними Східницею і Трускавцем, про туризм у якому нещодавно зняли відео львівські відеоблогери та розмітистили на YouTube.

Джерело: Zaxid.net