У Львові зазвучать скрипка Страдіварі та віолончель Аматі

25 Листопада 2017 23:31

Антоніо Страдіварі, за деякими даними, був учнем Ніколо Аматі. Обоє італійців, беззаперечно, – найвидатніші за всі часи майстри музичних інструментів.

Скрипку Антоніо Страдіварі, виготовлену в 1703 році, до Львова привіз скрипаль, родом із Харкова, Валерій Соколов. Її він отримав у користування від власника.

«Цей інструмент справді володіє видатними характеристиками. Це скрипка роботи Антоніо Страдіварі 1703 року – початок золотого періоду. Цей інструмент – у прекрасному стані і я дуже ціную, що маю можливість на ньому грати», – розповів скрипаль.

Валерій Соколов із успіхом концертував у паризькому театрі Шатле і Театрі на Єлисейських полях, Лондонському Вігмор-холі, театрі Олімпіко в Римі, в нью-йоркських Лінкольн-центрі і Карнегі-холі. А тепер дасть концерт і у Львові з оркестром «INSO-Львів».

«Цей оркестр – прекрасний колектив, душа Львова, колектив із великим майбутнім, із великою кількістю талановитих людей. І дуже хочу побажати оркестру не тільки української, а й міжнародної діяльності», – додав скрипаль.

На сцену вийде ще одна зірка класичної музики – американський віолончеліст Гарі Хоффман. Як соліст цей музикант виступав із Чиказьким, Лондонським, Монреальським, Сан-Франциським оркестрами.

Гарі Хоффман теж грає на грандіозному раритеті – віолончелі роботи Ніколо Аматі 1662 року.

«Ця віолончель має неймовірний звук. У ній є усі характеристики справді видатного інструмента», – коментує Гарі Хоффман.

Під керівництвом австрійського диригента Георга Кугі готують концерт із трьох творів Брамса. Від такої програми отримують задоволення не лише слухачі, а й виконавці.

«Це однозначно для душі і це досить рідко співпадає, коли всі складові: і музика, і диригент, і солісти – все найкраще», – пояснила концертмейстер оркестру «INSO-Львів» Марія Ткачик.

«У мене довга любовна історія у стосунках із Брамсом. Якби мені довелося обрати одного композитора, то це був би Брамс», – додав Гарі Хоффман.

Концерт відбудеться у неділю, 26 листопада, у Львівській філармонії.

Джерело: Zaxid.net