Шість унікальних українських продуктів.

14 Листопада 2017 21:08

Є такий стереотип про їжу: чим дорожче, тим краще. Саме стереотип, тому що не має нічого спільного з реальністю.

У більшості випадків між ціною і смаком немає знака рівності. Ми ігноруємо доступні українські продукти, і їмо в результаті несмачну їжу.

Я постійно шукаю прості і доступні інгредієнти, з яких можна створити щось смачне і незвичайне. Давайте поговоримо про продукти, з яких, швидше за все, ви навіть не думали готувати.

1. Кормовий буряк

Так-так, це той буряк, який найчастіше використовують для годування тварин. І тваринам сильно пощастило! Спробувавши його, я мало не збожеволів. Він шалено смачний, хоч і дуже дешевий.

Такий буряк можна запікати. Він карамелізується і стає хрустким зовні і м’яким всередині. Або можна просто замаринувати — так він дасть кислинку.

2. Ріпа

Ріпу ми не їмо, бо вона гірка і не дуже смачна. Але існує такий вид, ріпи як “око дракона”. Зараз її дуже багато, тому що зараз сезон. У розрізі вона рожевого кольору. Завдяки цьому ріпа дуже апетитно виглядає на тарілці.

З перловки можна приготувати різотто з додаванням бульйону і вина
Ще ця ріпа не має такої яскраво вираженої гостроти. Її можна додавати в гарячі основні страви або ж маринувати в солоній водичці. Додайте до неї гречку або улюблене м’ясо і ріпа розкриється зовсім по-новому.

3. Корінь пастернаку або петрушки

Корінь пастернаку або петрушки недооцінений. Рідко хто його використовує, і то найчастіше в сушеному вигляді.

Але це must have на кухні. Якщо його одну хвилинку обсмажити на сковороді з маслом, а потім вмочати в будь-який паштет або намазку, то вийде незабутній смак свіжого коренеплоду. Він хрусткий, ароматний і дуже ніжний.

4. Топінамбур

І, звичайно ж, топінамбур. У більшості випадків його не готують тільки тому, що не знають як. Я його їм в трьох видах — сирим, у вигляді пюре або ж запеченим. Люблю його нарізати на слайси, посолити і додати горіхів. Це прекрасний гарнір, у якого дуже своєрідний смак і структура.

З топінамбура можна варити пюре. Але, чесно зізнаюся, це довго. Тому я вважаю за краще його запікати. Запікання — це взагалі мій найулюбленіший спосіб термообробки. Найкраще запікати топінамбур з вершковим маслом і чорним перцем. Він стає м’яким і дуже ароматним.

5. Перлова каша

У кожного вдома є перловка, я впевнений. Але куди її додати, крім розсольнику? Та й варити довго. Але я вам скажу зворотне — перловку можна і потрібно варити хвилин 15, так вона набуває пружності, якою не може похвалитися будь-яка інша крупа.

Я люблю додавати в перловку щось кисле, наприклад, лимон. А ось корінь петрушки взагалі оживить її смак. Перловка — це прекрасне джерело вуглеводів з дуже незвичайною структурою. З нею можна приготувати різотто з додаванням бульйону і вина.

6. Копчені груші

Традиційний набір сухофруктів не обходиться без сушених груш. Але є ще один різновид — це копчена груша, її зазвичай продають у відділі з горіхами. У розрізі така груша візуально схожа на трюфель, а за смаком на чорнослив.

Копчену грушу круто додавати в пасту, вона приносить насолоду і копченість страві. Також половинку груші можна додати в суп або борщ, і ви отримаєте зовсім інший смак. І це тільки половинка груші. Я взагалі впевнений, що копчену грушу можна додавати всюди — в основні страви, супи або салати.

Якщо ви спробуєте приготувати свою звичайну їжу іншим способом або додати туди продукт, який ніколи раніше не пробували, то потім не зможете зупинитися.