Львів і “Барви любові”

31 Жовтня 2017 14:22

У галереї «Сливка» іванофранківський митець Любомир Мартинюк влаштував виставку «Барви любові». Це роботи за останні два роки його творчості.
Ще в школі малим Любомир не міг терпіти малювання. А от тепер дорослим не уявляє свого життя без живопису. Його майстерня у Київському ботанічному саду. Тому квіти його пристрасть. У Любомира Мартинюка понад 10 000 картин. Тільки 2 тис. з них продав, мабуть, вдвічі більше роздарував.

«Господь мене зробив дивним художником. От, Святий Миколай роздавав багатство своє, помагав чим міг, ліками, грошима. Я відчуваю, що хочу все життя роздавати картини. В мене таке відчуття, що я дійсно малюю Бога. Але так, як його бачу. А бачу в кожній квітці, в людині, в тваринці, в хмаринці», – розповів художник Любомир Мартинюк.

У школі він просив дівчат, аби малювали замість нього ще й платив за це. Або вимолював дідуся, аби той допоміг. За це мусив косити чи допомагати у столярці. А у 7-му класі в молитві відчув, що має бути художником. Мама була проти, бо в селі на Івано-Франківщині професію митця сприймали як пропащого.

«Я цю фразу чув ще в Шагала, коли він сказав своїм батькам, що буде художником. А батьки так само сказали: «Не дай, Боже». Я: «Мамо, ну, а чому?» – «Ти що не бачиш, в нас тут художник по селі ходить – алкаш, позор страшний». Я кажу: «Перед Богом, і перед вами кажу, що я ніколи не буду пити горілки!» І вже 25 років не п’ю», –поділився спогадами митець.

Любомир вчився в Косівському мистецькому коледжі. Часом малював на папері навіть зі смітників. Адже використаний аркуш з іншого боку був чистий на ньому й творив. Не закінчивши коледжу, вступив до Львіської академії мистецтв. Спершу на іконопис. Та перевівся на монументальний живопис.

«Мій стиль такий дивний. Що хто б його не побачив, каже: «Я б так теж зміг!». І я радий! Це моє завдання – змусити людей повірити в себе. І почати творити», – додав Любомир Мартинюк.

У Любомира понад 100 персональних виставок. Зараз хоче показувати свої полотна у тюрмах. А ще мріє створити до тисячі живописних біблійних сюжетів, аж до Апокаліпсису.

Виставка «Барви любові» триватиме до 5 листопада.

Джерело: Zaxid.net