Львів і «Тихе життя»

18 Жовтня 2017 00:01

Львівська мисткиня Наталя Гайдаш запрошує на виставку «Тихе життя». Вона пропонує глядачу свої вітражні рефлексії на природу, яка її надихає та заспокоює.

Художниця ріже скло, шліфує і за допомогою мідної фолії, якою обгортає кожне скельце вітражу, в техніці Тіффані спаює в різні композиції. Ця творчість нелегка – можна поранитися склом. І нанесення патини не таке безпечне. Однак Наталя, каже, навчилася працювати обережно:

«Єдина проблема – це пайка. Тож, аби уникнути шкоди від пайки, є витяжка – вмикаєш її. А ще є маска на обличчя. Зі спеціальними фільтрами. Таким чином і захищаєшся».

До створення на виставку панно –під назвами «Сонячна течія», «В лісі», «Дощовий день» – Наталю Гайдаш надихали самі спогади про гармонію. Це як була з друзями на відпочинку, біля річки. Поруч вогнище. Так, каже авторка, втікала від довколишнього стресу, що вже геть виснажив:

«Абстрагуюся. Пригадую собі стан, коли ти просто закрила очі і дрімаєш, бачиш мерехтіння в очах. Або коли просто сидиш, дивишся у вікно – це період тиші».

Цього разу художниця вирішила поекспериментувати. До вітражу додала дерево, ажур і підсвітку. Десяток цих панно народжувалися з півроку.

«В поєднанні з деревом, підсвідкою, ажуром, зі склом такі композиції, власне, створюють той ефект релаксу. Нічний світильник, інтимна атмосфера.. Виникає відпочинковий настрій», – пояснила мисткиня Наталя Гайдаш.

Після Косівського художнього училища та Львівської академії мистецтв Наталя Гайдаш вийшла на «власні хліби». Вона надихається народним мистецтвом, працює без ескізів. У художниці – понад півсотні великих робіт. І більше тисячі дрібних. Деякі з них Наталині шанувальники повезли до Америки, Швеції, Англії, Італії та Іспанії.

«Іноді люди задають запитання: чи це дійсно робила жінка? Таке у них гендерне ставлення. Коли ти йдеш вишукувати матеріали у магазини чи туди, де одні чоловіки… Щось запитуєш, а у відповідь відразу: «А для чого вам?», – поділилася спогадами Наталя.

Це п’ята персональна виставка мисткині. Її можна оглянути до 25 жовтня.

Джерело: Zaxid.net