Працювати до 100 років? Чому люди перестануть виходити на пенсію

16 Вересня 2017 16:25

Народилися, пішли до школи, опанували професію, пропрацювали багато років і нарешті вийшли на пенсію – поки що так живе більшість людей. Та що чекає на нас у майбутньому? Зараз важко сказати напевно, яким буде світ і як житимуть люди вже через декілька десятиліть. Нові технології невпинно розвиваються, а тривалість життя збільшується. Чи вистачить заощаджень, щоб нормально прожити не 20, а 50 років після виходу на пенсію?

Рік Едельман (Ric Edelman), засновник та генеральний директор американської компанії Edelman Financial Services, що входить у список лідерів фінансового консалтингу, поділився своїми думками на цю тему із виданням Business Insider. Враховуючи стрімкий розвиток сучасних технологій, зокрема штучного інтелекту, машинного навчання, big data, 3D-друку, робототехніки, біоінформатики, біоніки та нанотехнологій, експерт вважає, що усі наші уявлення про майбутнє швидше за все можуть виявитися помилковими.

Із розвитком новітніх технологій збільшується тривалість життя. Якщо люди житимуть до 120 років, то навряд чи вони зможуть дозволити собі виходити на пенсію років у 65, щоб наступні півстоліття не працювати. Невдовзі зміниться звичний для багатьох життєвий сценарій «навчання – робота – пенсія», адже сама концепція виходу на пенсію поступово зникне.

Експерт з фінансового консалтингу з оптимізмом запевняє, що перспектива працювати у 80 чи 90 років насправді не настільки страшна, як може здатися на перший погляд. Натомість він вважає, що жити буде значно цікавіше та приємніше. Розвиток нових технологій у медицині допоможе збільшити тривалість життя та зберегти здоров’я, а в умовах економіки спільної участі заробляти гроші буде набагато простіше.

Рік Едельман говорить, у майбутньому люди більше відпочиватимуть та почнуть заощаджувати гроші не на пенсію, а для реалізації короткотермінових цілей – наприклад, навчання та зміни професії. Працівники все частіше йтимуть у тривалі творчі відпустки – в англомовному світі їх називають «sabbaticals». Такі перерви у роботі триватимуть навіть по декілька років – за цей час можна опанувати нову професію. Врешті-решт, щоб користуватися попитом на ринку праці у сучасному світі, ми повинні постійно вчитися, здобуваючи нові знання та навички – тільки так можна досягти успіху.

Джерело: Imena.ua