Сьогодні у рамках Форуму видавців презентували повне зібрання творів Романа Іваничука

13 Вересня 2017 23:55

Сьогодні у рамках Форуму видавців презентували повне зібрання творів Романа Іваничука. Усі твори письменника вийдуть у видавництві «Фоліо». Наразі світ побачили два томи з цієї серії, до яких увійшли твори Романа Іваничука, які він за життя не любив, зокрема, трилогія «Край битого шляху» (1962).

«Попри те, ми вирішили внести ці романи у повне зібрання творів, бо це теж Роман Іваничук. Коли згодом вийшов твір «Мальви», – це вже був інший Роман Іваничук, який виконав програму максимум, яку поставив собі у житті – написати двадцять історичних романів. Але їх було більше. Батько писав, що сучасність – це також історія, і те, що відбулось вчора – теж історія. Тому можна вважати, що романів є не два десятки, всі його романи – історичні», – сказала донька Наталя Іваничук.

Голова Львівської ОДА Олег Синютка під час презентації сказав, що завдяки видавництві «Фоліо» ми знову можемо повертатися до Іваничука, бути разом із ним. «Письменник не живе окремо від своїх праць, від своїх робіт, він живе у спадщині, яку залишив нам. У працях Романа Іваничука – багатство нашого народу, колорит наших людей і правда, описана такою, якою є насправді»,– сказав Олег Синютка.

Директор видавництва «Фоліо» Олександр Красовицький також повідомив, що бібліотека на площі Ринок, 9 у Львові носитиме назву Романа Іваничука і там будуть представлені всі твори письменника.

Зазначимо, презентація відбулась у межах благодійної акції Форуму видавців для людей літнього віку «Третій вік: задоволення від читання». Цьогоріч акція відбувається вшосте і  спрямована  вона на соціалізацію представників старшого покоління, кращого залучення їх до культурного життя і, зокрема, до читання нових українських видань, а також  прихильного  ставлення до людей літнього віку, популяризацію позитивного ставлення до старості та толерантності до літніх людей у суспільстві.

Довідка.

Роман Іванович Іваничук народився 27 травня 1929 р. у с. Трач, тепер Косівського району Івано-Франківської області. У 1954р. у студентському альманасі Львівського університету, де він навчався, опублікував першу новелу «Скиба землі», яку схвально зустріла критика.

У 1957 р. Іваничук закінчив філологічний факультет Львівського державного університету, працював викладачем мови й літератури. Протягом 1963–1990 pp. письменник працював у редакції журналу «Жовтень». З 1990 р. завідував відділом прози журналу «Дзвін». Цього ж року був обраний народним депутатом УРСР.

Роман Іваничук є автором збірок новел: «Прут несе кригу» (1958), «Не рубайте ясенів», «Під склепінням храму» (обидві–1961), «Тополина заметіль» (1965), «Дім на горі» (1969), «Сиві ночі» (1975), трилогії «Край битого шляху» (1964), повістей «Місто» (1977) і «Сьоме небо» (1985) романів: «Мальви» (1968), «Черлене вино» (1977), «Манускрипт з вулиці Руської» (1979), «Вода з каменю» (1982), «Четвертий вимір» (1984), «Шрами на скалі» (1987) тощо, повістей: «Місто», «Сьоме небо», романи «Мальви», «Черле-не вино», «Манускрипт з вулиці Руської», «Вода з каменю», «Четвертий вимір», «Шрами на скалі», «Бо війна – війною…», «Орда», «Ренегат», «Євангеліє від Томи», автобіографічний твір «Благослови, душе моя, Господа…».

За роман «Манускрипт з вулиці Руської» Р. Іваничук у 1979 р. отримав премію ім. А. В. Головка; у 1985р. за романи «Вода з каменю» та «Четвертий вимір» – Державну премію УРСР ім. Т. Т. Шевченка. У 90-х pp. письменник збагатив українську літературу новими творами: «Бо війна – війною…» (1991), «Орда» (1992), «Ренегат» та «Євангеліє від Томи», написав автобіографічний твір «Благослови, душе моя, Господа…» (1993), в якому розповів про своє життя. Читайте більше тут:

Джерело: ZIK