У Львові презентували містичну виставку легендарного «шамана» Юрія Коха

7 Вересня 2017 23:56

5 вересня у Національному музеї у Львові імені Андрея Шептицького стартувала виставка відомого львівського художника Юрія Коха – «Фактор Львова. Малярство».

Експозиція включає в себе твори з циклів «Стінопис», «АрдеКОХ», «КОХаний Львів» тощо.

У центрі творчості Юрія Коха — Львів початку минулого століття у його історичних, еротичних та метафізичних проявах. Це — портрети тогочасних львів’ян, архітектури, вуличні сценки та магічний реалізм, який перегукується з буденністю нинішнього Львова.

«Родзинкою» виставки стали таблички з назвами вулиць різних періодів у Львові, з приватної колекції митця, яку він збирає ще з юності.

Як зауважив керівник проекту «Міський медіа архів» Богдан Шумилович, Юрій Кох це «шаман», який живе в уявному Львові та зв’язує міфи минулого й міфи сьогодення. І у цьому його загадка.

Слід додати, що художник представляє Україну на багатьох виставках: у його арсеналі понад 200 колективних виставок, які відбулися у 30 країнах світу.

Сам Юрій Кох зауважує, що у житті та творчості його цікавить мультикультурність Львова.

«Мене цікавили і цікавлять усі нації й культури, які проживали і проживають у нашому унікальному місті. Зараз мене цікавлять вірмени і євреї у сенсі культурного пласту Львова. Мені шкода, що вірмени у 19 столітті повністю відмовилися від своєї рідної мови на користь польської. Так не слід робити, у вселенському сенсі. Зараз працюю над кількома роботами, де будуть вірменські написи у Львові», – поділився митець.

Юрій Кох зазначив, що останнім часом у інтернеті його часто називають то антисемітом, то проєврейським художником, були зауваження і від поважних львів’ян, щодо його «полонізації» Львова.

«Хочу сказати, що навіть якби у Львові відкрилися прошарки тамільської мови, то я би вивчив і їхню мову й історію», – заявив Юрій Кох.

Додамо, що оглянути експозицію можна до 10 жовтня.

Джерело: 032.ua