Сім звичок для початку здорового способу життя

6 Вересня 2017 01:10

Часом з’являється бажання почати вести здоровий спосіб життя, але часто нам не вистачає витривалості або з’являються інші причини. Якщо все ж зважитися і зайнятися своїм життям, то ваше тіло і організм винагородять вас  хорошим самопочуттям в будь-якому віці

Позитивне мислення

Згідно з дослідженнями, ті літні люди, які бачать в своїй старості нагороду за прожиті роки і відчувають себе навченими досвідом – набагато здоровіші за своїх ровесників, які сприймають старість як старіння.
При цьому набір вікових захворювань у обох груп може збігатися, але оптимісти переносять їх легше. Це, до речі, стосується людей будь-яких вікових груп – важливо не сумувати і з позитивним настроєм йти в майбутнє.

Дивіться, що їсте

Кращий спосіб підтримати організм – середземноморська дієта. Багато свіжих фруктів і овочів, білок і цільнозернові продукти. Це зовсім не так затратно, як може здатися на перший погляд.
Навпаки, вуглеводне харчування з великою кількістю солі, цукру і тваринних жирів старить організм, відзначають фахівці.
Якщо коротко: так – салату з помідорів і нежирному м’ясу або рибі. Ні – пельменям, печінці і майонезу.

Дивіться, скільки ви їсте

Переїдання призводить до серцево-судинних захворювань і діабету по другому типу. Здорова норма їжі для людини в день, якщо брати обсяг в подрібненому вигляді: 3 склянки овочів, 1-2 склянки фруктів, 200 г цільнозернового хліба, 3 склянки рідких молочних продуктів (або в 4 рази менше в перерахунку на сир) і 150 г тваринного білка.

Регулярні фізичні вправи

У період з 30 до 70 років жінка втрачає 25% своєї м’язової маси. Причиною тому є недостача активності. Це призводить до проблем з хребтом і суглобами в літньому віці. Ніколи не пізно зайнятися фізкультурою, навіть якщо вам 90 років. Питання тільки в адекватності навантажень.
Більш того, фізична активність здатна запобігати старечій деменції. При фізичних вправах активізується гіпокамп, який відповідає за вашу здатність до навчання.

Спілкуйтеся

Друзі та родичі можуть допомогти вам жити довше. Ті з нас, хто підтримує активні соціальні зв’язки, мають на 50% більше шансів на довге життя, ніж одинаки.

Захищайте шкіру від засмаги

Занадто багато сонця не тільки зморщує вашу шкіру, але і може викликати рак шкіри. Сонячне світло, звичайно, корисне для вироблення вітаміну D і відповідає за міцність ваших кісток. Але для його вироблення досить проводити в день на сонце не більше 15 хвилин в кілька прийомів.
Якщо ви турбуєтеся про брак вітаміну D, просто їжте більше курячих яєць і жирної морської риби.

Спіть більше

Здоровий сон – зовсім значить спати до 12 годин дня. Важливо не забувати, що є найбільш продуктивний час для сну, який включає в себе 7-9 годин гарного сну.
Наслідки хронічного недосипу для вашого організму:
– ожиріння і серцево-судинні захворювання;
– діабет;
– порушення пам’яті і концентрації уваги;
– зниження вироблення колагену і ранні зморшки.