Львів згадує участь українського жіноцтва у виборюванні національної свободи

2 Вересня 2017 00:14

У неділю, 3 вересня, о 14.00 кінозал Національного музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького» пропонує зацікавленій аудиторії переглянути документальні стрічки про героїчних українок – Дарію Гусяк та Надію Мудру.

Зустріч та кіноперегляди відбудуться як відлуння Дня Незалежності під гаслом «Вони виборювали незалежність України».

«Цим заходом музей у співпраці з Лігою українських жінок пропонує згадати українське жіноцтво та його участь у виборюванні національної свободи, державного суверенітету й зміцненні громадянського суспільства. Свого часу і Дарія Гусяк, і Надія Мудра перебували під слідством радянських репресивних органів у сумнозвісній тюрмі на Лонцького, – про це свідчить наша актуальна експозиція, яка містить як арештантські світлини Дарії Гусяк, так і вервичку, що її із глевкого в’язничного хліба виготовила Надія Мудра, чий архів по смерті був переданий до фондів музею», – пояснює заступниця директора Національного музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького» Вікторія Садова.

Ініціаторка зустрічі з Ліги українських жінок Лідія Купчик наголошує: «Діяльність визначних попередниць надихає до праці теперішніх лужанок, тому ми всіляко пропагуємо наснажливий досвід організаторки ЛУЖ і її довголітньої голови Дарії Гусяк та секретаря ЛУЖ Надії Мудрої, котра упорядкувала три томи енциклопедичного довідника «Українська жінка у визвольній боротьбі 1940-1950 рр.» Фільми про них у циклі «Народжені вільними» підготувала журналістка Ауріка Стратан. А загалом про понад 20-річну діяльність Ліги українських жінок можна буде довідатися із перегляду слайдів під час нашої зустрічі».

В музейному заході візьмуть також участь заступниця голови Львівського міського осередку Ліги українських жінок Іванна Корнецька, популяризаторка поетичного слова лужанок Любов Шумська та солістка хору «Нескорені» Ярослава Гунько.

Вхід до музею та на перегляд фільмів – вільний. Читайте більше тут:

Джерело: ZIK