«Любити музику»: виставка про Франца Ксавера Моцарта та музичне життя Львова у XIX столітті

18 Серпня 2017 20:17

Сьогодні у Львові розпочинається кількаденний фестиваль класичної музики LvivMozArt, натхненний особистістю Франца Ксавера Моцарта. Ввечері у львівській опері відбудеться перша музична подія фестивалю – гала-концерт, де зазвучать твори композитора, які досі не виконували. А першою мистецькою подією фестивалю стало відкриття виставки «Любити музику».

 

Як інформує репортер ІА ZIK, експозиція відкрилася у Палаці Потоцьких. Вона присвячена не лише Францу Ксаверу Моцарту, а й музичному життю Львова в першій половині XIX століття, аби пояснити обставини, у яких жив та писав композитор.

Творці виставки вишукували експонати у різних музеях, відтак до експозиції увійшли матеріали з фондів Львівської національної галереї мистецтв імені Бориса Возницького, Інституту досліджень бібліотечних мистецьких ресурсів Львівської національної наукової бібліотеки України імені Василя Стефаника, архіву бібліотеки Львівської національної музичної академії ім. Миколи Лисенка, Львівського історичного музею, матеріали бібліотеки «Mozartiana» Міжнародної фундації «Mozarteum».

«Ми назвали виставку «Любити музику» тому, що Ксавер Моцарт, так само як і ми, жив у дуже складний період епохальних змін, геополітичних потрясінь для Європи, і любити музику йому було непросто, бо над ним висіло постійне порівняння з батьком. Ця виставка має ширший контекст – не тільки про Ксавера, але і про Ксавера в складних змінах: на рівні Європи, на рівні міста, на рівні кола друзів і персональних стосунків», – зазначив куратор виставки Андрій Лінік.

Джерело: ZIK