Як у різних країнах переживають спеку?

11 Серпня 2017 02:01

Жителі України переживають не найлегші дні – температура подекуди сягає показника 35° і вище. Однак це не найспекотніше місце на планеті. Як же в різних країнах справляються зі спекою?

Універсальний засіб боротьби зі спекою – кондиціонер. У спекотних країнах їх встановлюють в кожному будинку та закладі, а також у транспорті та на зупинках, – повідомляє УНІАН.

Незважаючи на те, що алкоголь у спеку вживати не рекомендують, у середземноморських країнах у спеку п’ють розбавлені холодні вина.

Сієста є нормою життя як у європейських країнах (Греції, Італії, Іспанії), так і в Азії.

У Мадриді відкрили бар, клієнтам якого пропонують місце для сну під час сієсти.  Власники закладу кажуть – створили його, аби люди, що живуть далеко від роботи, теж мали можливість спати в обід. Це можна зробити в кімнатах для відпочинку, а можна – і в спальнях. Година сієсти у двох’ярусному ліжку коштує вісім євро, тоді як окремий номер майже вдвічі дорожчий.

На Шрі-Ланці з 12 до 16 закриваються майже всі магазини. Охолоджуючими продуктами вважаються кавуни, банани, дині, кабачки, огірки, картопля, капуста, йогурт, мигдаль, м’ята. Воду не охолоджують, але додають у неї лайм.

У В’єтнамі також влаштовують сієсту. Заняття спортом у спекотну пору відкладаються на ранок або пізній вечір. П’ють у спеку в’єтнамці бульйон з гіркого огірка або зелений чай із льодом.

У Таїланді в аптеках продаються кристали, якими слід натиратися замість дезодоранту. Ще один тайський засіб від сонця – спеціальна пудра Lola у величезних червоних банках. Тайці щедро мажуть нею обличчя, виглядають при цьому вельми своєрідно, але спеку переносять легше.

У деяких країнах, зокрема, Південній Кореї та Ізраїлі, існує традиція масових «водних воєн» – натовп змучених спекою людей, озброєних водними пістолетами, атакує один одного і всіх, хто опиняється там же. Після цього стає і свіжіше, і веселіше.

На Кавказі в спеку п’ють кисломолочні напої, такі як айран. Калмики радять пити підсолений чай з баранячим жиром.

Індійська кухня відома тим, що в їжу додають багато спецій. У спеку така їжа сприяє швидкому потовиділенню, що допомагає охолоджувати організм.

В Японії існують давні винаходи, що допомагають у спеку. Дзвіночки «фурин» «охолоджують розум». Вони зроблені зі скла, металу та кераміки. До «язичка» прив’язують паперову стрічку. Вітер змушує дзвіночки видавати звук, що викликає асоціації з образами води і вітру. Крім того, деякі японці в спеку сплять на ліжках з бамбукових трубок – вітер продуває їх і відбувається природна вентиляція.

Сьогодні в Україні на Закарпатті через спеку скоротили робочий день на годину. Жителі регіону отримали дозвіл працювати на годину менше.

У спеку медики рекомендують вживати багато рідини – воду, чай (бажано зелений), квас, соки.

Джерело: ZIK