Другий міжнародний фестиваль імені Сергія Параджанова відбудеться у Львові.

10 Серпня 2017 23:49

У Львові відбудеться другий міжнародний фестиваль імені видатного режисера Сергія Параджанова.

“В кінці серпня маленький мікрорайон Львова – Левандівка, перетвориться в епіцентр міжкультурного діалогу і актуального мистецтва. З різних країн, (Азербайджан, Вірменія, Білорусія, Польща та ін.), з’їдуться митці та діячі мистецтва на Фестиваль імені  шестидесятника Сергія Параджанова. Він став не просто пам’ятною особистістю, що залишила слід в історії, він став символом свободи, якої зараз так не вистачає сучасникам. Тому цей фестиваль – це не просто можливість презентувати і представити роботи в жанрах сучасного мистецтва, це ще й платформа для налагодження міжнародних культурних зв’язків ” – розповів Артур Прузовський.

Тема і ідея відповідають герою та ідейному натхненнику – свобода в творчості, що затиснута зараз бізнес-цілями. Про фестиваль та його значущість для сучасного суспільства розповів польський музикант Артур Прузовський.

“Заробляємо, як вміємо” – дане правило лягло в основу життя сучасного суспільства в умовах економічної кризи. На жаль, це торкнулося і мистецтва. Скуте комерційними цілями воно позбувається свободи творчості та втрачає свою цінність. І для того щоб не втратити її остаточно, діячі мистецтва з різних країн зберуться 20-27 серпня у Львові на “Міжнародний фестиваль Параджанова”.

Музикант також підкреслив, що локацію події вибрано не випадково: “це спальний, але одночасно історичний район Львова. Саме тут вперше в Україні з’явилася вулиця Параджанова”.

Програма фестивалю досить насичена. Під час Фестивалю на Левандівці, представлятимуть всі жанри сучасного мистецтва: перформанс, аудіовізуальна інсталяція, хепенінг, відеоарт, стрітарт та багато іншого. Відвідувачі зможуть не тільки подивитися, але і прийняти участь в створенні арт-обєктів. У кінопрограмі фестивалю покажуть фільми колег і друзів Параджанова та його найвідоміші кінострічки: “Колір граната”, “Андрієш”, “Тіні забутих предків”.

За словами Прузовського, на фестиваль приїдуть також друзі та колеги Параджанова: “Приїде його близький друг – режисер і сценарист Роман Балаян, який представить свій фільм ” Ніч в музеї Параджанова “, буде також відомий кінознавець, критик і сценарист фільму про Параджанова “Небезпечно вільна людина” Сергій Тримбач, запросили Діану Клочко – відомого мистецтвознавця і дослідника творчості Сергія Параджанова, яка в 2013 році випустила тримовний альбом “Сергій Параджанов. Колаж. Ассамбляж. Предмет”.

Щоб бути ближче до мистецтва, діти і дорослі зможуть взяти участь у майстер-класах з колажу, вокалу, театру, декупажу, циркового мистецтва. А молодь зможе доєднатися до спеціального театрального перфомансу IMAGINARIUM, презентація якого відбудеться на День Незалежності.

Прузовський додав, що до Дня Незалежності організатори Фестивалю підготували спеціальну програму – 24 серпня в Левандівському парку відбудеться великий концерт, хедлайнерами якого стануть групи “SistersVoice”, “LemkoBlueGrassBand” і “Гуцул Каліпсо”.

Джерело: ТСН