Асоціація міст України проконсультувала Яворів про переваги об’єднаної територіальної громади

3 Серпня 2017 18:10

У місті Яворові представники влади та громади за участі компетентних консультантів Львівського регіонального відділення Асоціації міст України обговорили злободенні питання процесу децентралізації та об’єднання територіальних громад.

В інформаційно-роз’яснювальній події, яка відбулася в міському Народному домі Яворова, взяли участь та виступили консультанти Львівського регіонального відділення Асоціації міст України Ярослава Пишник і Валерій П’ятак, які, зокрема, наголосили на важливих аспектах процесів децентралізації та об’єднання територіальних громад.

Про фінансові переваги на прикладі майбутньої Яворівської об’єднаної територіальної громади (ОТГ) акцентувала увагу консультант з фінансових питань Офісу реформ при Львівському РВ АМУ Ярослава Пишник.

З її слів, бюджет об’єднаної громади буде переведений на прямі міжбюджетні відносини з державною скарбницею. Адже реформа передбачає, що значна частина податків і зборів, які зараховуються у місцеві бюджети, а це – і ПДФО, акцизний збір, єдиний податок та низка інших, залишатимуться в об’єднаній територіальній громаді. Такий крок суттєво збільшить дохідну частину бюджетів.

Озвучила інформацію Ярослава Пишник і про те, що значна допомога буде надходити з державного бюджету, а саме: освітня, медична субвенції, а також – кошти для розвитку інфраструктури.

Консультативну допомогу яворівчанам надав і Валерій П’ятак, який пояснив переваги децентралізації, яка, з його слів, створює нові умови та можливості для розвитку територіальних громад. А це – реальна можливість для покращення якості життя мешканців та рушійна сила у вирішенні їхніх злободенних проблем. Громада самостійно визначатиме пріоритетні напрямки розвитку та першочергові питання для розв’язання і сама ж контролюватиме ці процеси.

У події взяли участь секретар Яворівської міської ради Ольга Созанська, в. о. Чернилявського сільського голови Ольга Стасишин, Калинівський сільський голова Ольга Бий, депутати Яворівської міської та представники Краковецької селищної рад, мешканці Яворова.

Нагадаємо, що Яворів планує об’єднати довкола себе 28 навколишніх сіл.

 

 

Джерело: Zik