Твори Караффи-Корбут передали Львівській галереї мистецтв

29 Липня 2017 00:42

Твори Софії Караффи-Корбут колекціонер передав Галереї мистецтв. Свою приватну збірку у понад 120 художніх робіт галереї віддав у вічне збереження дисидент Богдан Горинь. Ця збірка ‒ це рані твори художниці, її книжкова графіка, станкові роботи, деякі розміром у понад метр, проекти вітражів. Частину колекції вже тричі бачили в столиці на різноманітних виставках.

Жінка, яка у минулому столітті проілюструвала 60 книг, кожне четверте дитяче видання України, познайомилася з паном Богданом у 1959 році. Тоді він, власне, завершував Франковий університет і працював над дипломною «Психологія художньої творчості», тож досліджував мистецтво. Софія Караффа-Корбут хотіла, аби і її творчість вивчали, тож запросила молодого колекціонера до себе додому, показати доробки. Відтоді і почала дарувати йому щоразу нові відбитки своєї графіки.

«Вона ознайомила мене зі своїми керамічними творами. Бо вона в той час працювала на керамічній фабриці. Вони мені дуже не сподобалися… І я подумав: врешті для чого я приходив? Але це був її дипломатичний хід до певної міри: бо хотіла, щоб від розчарування я прийшов до захоплення. І справді наступні речі, які вона мені показала, це були її графічні роботи!», ‒ поділився спогадами колекціонер Богдан Горинь.

Джерело: Zaxid.net