П’ять офтальмологічних захворювань, які особливо чатують на нас улітку

23 Липня 2017 22:55

Про шкоду тривалого перебування під прямими сонячними променями, відповідно – надмірну інсоляцію і, як наслідок, сонячні та теплові удари, що нерідко перебігають з непритомними станами, також – про сонячні опіки з почервонінням шкіри, пухирцями, сильними болями, різким підйомом температури тощо знають всі. Тому хай трохи, хай через раз, але все ж таки бережуться.

Одначе мало хто замислюється над тим, що ультрафіолет шкодить не тільки шкірним покривам – очам також. І що тривале перебування на сонці без спецзасобів захисту може закінчитися хворобливими змінами і у поверхневих, і у глибоких, внутрішніх, структурах органу зору. А це може «вилитися» у серйозні проблеми.

Отже, тема сьогоднішньої моєї розповіді-перестороги – ймовірні п’ять офтальмологічних захворювань, які особливо чатують на нас улітку.

А перед тим розкажу, яке сонце є найнебезпечнішим для очей.

Якщо для шкіри найбільш несприятливими резонно вважають години від 12.00 до 16.00, коли сонце – максимально високо над обрієм і на поверхню тіла людини потрапляє найбільше прямих променів, то з органом зору все не так «прямолінійно». Максимальна кількість утрафіолету влучає в очі тоді, коли світило не є надто високо. Крім того, небезпечними є й промінчики, котрі віддзеркалюються від води чи, припустимо,від піску і потрапляють на сітківку нічим не захищених очей. Тому не виходьте на пляж, не захистивши очей! Навіть рано-ранесенько!

А тепер перелічу ймовірні захворювання, спричинені ультрафіолетовим опроміненням. І прошу взяти до уваги, що хвороба може маніфестувати себе не відразу.

1. Синдром сухого ока

До ознак цього доволі неприємного стану відносять відчуття печії, свербежу і болю в очах, також – начебто наявності стороннього тіла і погіршення зору. Симптоми ці, як правило, посилюються упродовж дня, відповідно – знижують працездатність.

Важливо пам’ятати, що синдром сухого ока розвивається через значне зменшення кількості очної рідини (сльози). Також – через зміну її складу.

Офтальмологи попереджають: захворювання небезпечне ускладненнями, які можуть призвести до часткової або навіть цілковитої втрати зору.

2. Снігова сліпота

Ця хвороба розвивається не відразу, а через якийсь час після інтенсивного впливу ультрафіолету на сітківку. Люди скаржаться на різкі болі в оці, світлобоязнь і сльозотечу. І навіть – на цілковиту втрату зору. На щастя – тимчасову. Як правило, через кілька днів зір відновлюється, але інколи серйозні проблеми із зором не минають.

3. Птеригіум

Цю патологію пов’язують із тривалим подразнювальним впливом на кон’юнктиву. Серед травмуючих чинників, зокрема, й ультрафіолет. Отже, перебування на відкритому повітрі понад п’ять годин на день (і це стосується не тільки відпочивальників, також – сільгосппрацівників, а ще – любителів полювання чи риболовлі) без засобів захисту очей неабияк шкодить. А особливо це стосується людей, котрим – понад сорок років. Захворювання розвивається поступово. Спочатку скарг начебто і нема. Поза тим, встановити діагноз не становить жодної проблеми, позаяк і неозброєним оком добре видно наростання конусу непрозорої кон’юнктиви на прозору рогівку. Трапляється, ця кон’юнктива (з’єднувальна оболонка) цілком накриває зіницю, через що виникає сліпота.

4. Кератит і кон’юнктивіт

Найчастіше лікарі говорять про кератокон’юнктивіт, позаяк унаслідок важкого опіку розвивається асептичне (без впливу зовнішньої інфекції) запалення не тільки кон’юнктиви, а й рогівки. Гострі стани можуть супроводжуватися утворенням дрібних пухирців і виразок, що спричинює сильні болі, відтак значно погіршує загальний стан здоров’я. Небезпеку становлять також бактеріальні і вірусні ускладнення, як наслідок – помутніння рогівки, що призводить до втрати зору.

5. Катаракта

Ультрафіолет сьогодні визнається як один із чинників, що призводять до помутніння кришталика (катаракти). Симптомами захворювання на ранніх стадіях можуть бути так звані мушки перед очима, двоїння зображення або візуально жовтий колір предметів. Небезпека катаракти, попереджають офтальмологи, у її невпинному прогресуванні, аж до втрати зору.

«Ховаймо» очі

Непогано захищають очі від надто яскравого сонця насунуті на лоба крислатий капелюх, бейсболка або «пересічна» панамка. Виявляється, захист для очей від цих головних уборів не гірший, ніж від темних окулярів, які, до речі, теж не гарантують 100% «відборони» від ультрафіолету, позаяк яскраві промінчики, відбиваючись від різних поверхонь, в тім числі – від оправи самих окулярів, все ж влучають в око.

А от максимальний захист «дзеркалу душі» можуть забезпечити тільки якісні лінзи з ультрафіолетовим фільтром. Якщо, звичайно, спроможетеся на них фінансово. А як ні, то шукаймо панамку!

На додаток…

Є два типи ураження ультрафіолетом: гостре і хронічне.

На перше можна наразитися на гірськолижних курортах, також – під час водних прогулянок, припустимо, на яхті чи катері. А ще гостре запалення очей 100-відсотково чатує на любителів серфінгу та плавців під яскравим сонцем. Чому? Та тому що в усіх вище перелічених випадках спрацьовує ефект відбитого світла, а це – подвійне навантаження на очі, відповідно – опік (!), наслідками якого можуть стати різкий біль, рясна сльозотеча і вперте небажання бодай кілька годин дивитися на когось чи на щось, бо так болить…

Щодо хронічного ушкодження, то воно набувається з дня у день, поступово. Тому й нема такої миттєвої та яскраво вираженої симптоматики, як при гострому ураженні. Але наслідки – ті самі! І це означає, що очі від сонця потрібно захищати ЗАВЖДИ!

Крім того, плануючи блискучу (в сенсі сонця) відпустку, незле подбати про очі… зсередини, ввівши до раціону продукти з великим умістом каротиноїдів, а це – чорниця, печінка, свіжа зелень, яєчні жовтки і гарбуз. Або прийміть курс вітамінів. Яких? Спитайте в офтальмолога.

Автор дякує за сприяння у створенні матеріалу професору Львівського медичного університету, доктору медичних наук Ігорю Новицькому.
автор Тетяна Козирєва

Джерело: ZIK