Тренінг для старост об’єднаних територіальних громад Львівщини

20 Липня 2017 11:32

У Львові, 17-18 липня було проведено тренінг під назвою «Роль старости в управлінських процесах». Він був призначений спеціально для старост об’єднаних територіальних громад. Зініціював тренінг Андрій Бринь – директор Центру розвитку місцевого самоврядування у Львівській області.

«Це перший захід, що присвячений виключно новому інституту місцевого самоврядування в Україні – старостам. Сьогодні для багатьох учасників це нагода чи не вперше побачити своїх колег з інших громад, налагодити контакти та обмінятися досвідом» – сказав Андрій Бринь.

Тренінг тривав два дні. Всього 28 осіб взяли участь в заході. Це були як і нещодавно обрані старости, і ті, хто тимчасово виконує обов’язки старости.

На тренінг, Наталія Федюк – радник з питань децентралізації, зазначила: «Незважаючи на те, що такі посадові особи тільки нещодавно введені у вітчизняне правове поле, старости Львівщини вже активно працюють, виконуючи значне коло обов’язків для покращення добробуту населення не тільки своїх старостинських округів, але й об’єднаної територіальної громади в цілому».

Ось питання, які першочергово піднімались на тренінгу: статус, права та обов’язки старости, положення про старосту, реєстрація старостами актів цивільного стану, питання антикорупційного законодавства, участь старост в роботі ради та виконавчого комітету.
Григорій Дробенко – в.о. старости Кротошинського старостинського округу (Давидівська ОТГ) наголосив: «Ми виконуємо дуже багато обов’язків, які не врегульовані законодавчо. Хотілося, щоб наші права, обов’язки та повноваження були чітко визначені галузевим законом, тоді наша робота буде ще кращою».

Навчання проводили працівники Центру розвитку місцевого самоврядування у Львівській області, та запрошені експерти. Наприклад, Ярослав Жукровський – Голова територіального управління юстиції у Львівській області провів навчання щодо здійснення старостою відповідних нотаріальних дій.
Як кажуть самі учасники, тренінг пройшов успішно та надав їм багато знання. Всі учасники наголосили на тому, аби відбувся подібний захід на якому б вони змогли обговорити ті питання, котрі не встигли розглянути зараз.