У Львові відкрився унікальний садок

16 Липня 2017 15:54

У Львові запрацював перший інноваційний простір дошкільної освіти СвітЛичка – унікальне середовище із професійною особистісно-орієнтованою програмою «Крок за кроком», де діти зростають та розвиваються гармонійно і всебічно на засадах християнських цінностей та з любов’ю до України.

“СвітЛичка” – це місце розкриття потенціалу дітей, формування їхніх ціннісних настанов, де малюк пізнає світ у свій особливий спосіб та у власному темпі, де він формується як гармонійна особистість”

В чому ж унікальність СвітЛички?

“СвітЛичка” – це середовище, де, передусім, кожну дитину люблять і поважають, місце розкриття потенціалу дітей, формування їхніх ціннісних настанов, де малюк пізнає світ у свій особливий спосіб та у власному темпі, де він формується як гармонійна особистість, вчиться робити вибір і нести відповідальність , що врешті-решт має вплив на усе його подальше життя. Засновники зазначають, що тут об’єднались довкола ідеї створення нового Центру дошкільної інноваційної освіти у Львові, який зможе принести якісно нові стандарти роботи, навчання та взаємодії в дошкільну освіту України.

«Зростаємо Разом» у СвітЛичці

«В основу нашої діяльності покладено багатолітній досвід праці з дітьми в Пласті – національній скаутській організації України, де останні 5 років ми беремо активну участь у відновленні руху саме найменших пластунів – пташат. Ми поставили собі за мету виховати нове покоління щасливих успішних українців, а це потрібно починати робити з пелюшок.

Навчання відбувається за філософією міжнародної програми для дітей та їхніх родин “Крок за кроком”, яка ґрунтується на передових дослідженнях кращих педагогів світу Монтессорі, Русової, П’яже, Фребеля, Сухомлинського, Песталоцці, котрі давно визнані основоположниками методик виховання дітей, а також на сучасних моделях навчання. Підсумовуючи, наш підхід до навчання – це синергія усіх найкращих світових практик, що на даний момент існують у дошкільній педагогіці і які також з’являтимуться надалі… Наші вихователі – це педагоги, які готові навчатись і розвиватись разом з дітками та їх родинами, і тому нашим гаслом є “ЗРОСТАЄМО РАЗОМ”. На базі нашого простору на постійній основі діятиме тренінговий центр, який вже успішно розпочав роботу ще в березні цього року», – розповідає Софія Нагірна, програмний керівник проекту «СвітЛичка», практичний педагог з 20-літнім досвідом роботи за особистісно-орієнтованими методиками.

Програма «Крок за кроком»

“Вихователь враховує особливості та рівень розвитку дітей, підбираючи заняття таким чином, щоб дати кожному відчуття успіху і можливість докласти власні зусилля”
Програма «Крок за кроком» є унікальною програмою для дітей 3-5-річного віку та їх родин, так як одним з основних її принципів є індивідуальний підхід до кожної дитини. Плануючи діяльність, вихователь враховує особливості та рівень розвитку дітей, підбираючи заняття таким чином, щоб дати кожному відчуття успіху і можливість докласти власні зусилля.
Навчання відбувається тематичними блоками і кожного тижня тут вивчають окрему тему, яка допомагає інтегрувати різні види діяльності. Також у програмі передбачені заняття з англійської мови, «занурення» у мовне середовище з носіями мови, співпраця з логопедом та психологом. Вихователі прагнуть створити підґрунтя для того, щоб забезпечити фізичний, емоційний та інтелектуальний розвиток і заохотити в дитині бажання пізнавати світ. Тому важливою частиною програми є творення середовища, яке стимулює гармонійне зростання та успішне навчання кожної дитини.

Для того, щоб розвинути у дітей внутрішній стимул до навчання, програма базується на розумінні того, що діти найкраще розвиваються, якщо вони внутрішньо готові до навчання й активно задіяні до творчої, пошукової, мовної, театральної та ігрової діяльностей. Створення навчального середовища зорієнтоване на побудову здорових гармонійних стосунків, у яких кожна дитина розвивається своїм темпом, має право на власну думку і на власні помилки, вчиться поважати та піклуватися про інших.
Простір групи розділений на навчальні центри (наприклад: читання, письма, математики та маніпулятивних ігор, кубиків, науковий, центр мистецької діяльності), у яких згруповані матеріали та обладнання для занять. Діти мають спеціально відведений час, коли вони можуть вибирати ту чи іншу діяльність. Вихователь веде ретельні спостереження за тим, що цікавить дитину, таким чином даючи зворотній зв’язок батькам і допомагаючи дитині розкриватись та розвиватись у свій особливий спосіб.

“Вихователі дбають, щоб кожна дитина почувала себе затишно і безпечно, вчать їх проявляти любов, повагу і турботу”

Надзвичайно велике значення для формування особистості має залучення сімей до навчального процесу малюка та їх активна участь у програмі. Саме батьки є першими педагогами дитини, і ніхто не знає своєї дитини краще, ніж вони. Адже до того часу, поки дитина переступила поріг садочку, батьки були тими людьми, з ким дитина проводила найбільше часу. Невід’ємним компонентом програми є створення у групі атмосфери взаємної поваги і турботи один про одного. Плануючи день, вихователі найперше дбають про те, щоб кожна дитина почувала себе затишно і безпечно. Стосунки, які виявляють вихователі до дітей та один до одного, вчать малюків проявляти любов, повагу і турботу.

Вікові групи

У СвітЛичці проводиться набір у групи повного дня для діток 2,5 – 6 років, міні-садочок та групи раннього розвитку, кількість у одній групі – до 16 дітей. Також тут влаштовують літні денні табори та студії для школярів та родинне спілкування в колі однодумців.
«Для нас важливо створити не просто ще один недержавний навчальний заклад, а альтернативне місце розкриття, розвитку та підвищення потенціалу кожної дитини, на майбутнє включно з дітьми із особливими потребами…», – наголошує Софія Нагірна.