У Львові польські медики навчають українських колег екстреної медицини

11 Липня 2017 10:54

Фото: прес-служба Львівської обласної ради

Впродовж двох днів польські інструктори діляться досвідом порятунку пацієнтів у критичних станах із українськими медиками. Це вже дванадцята за ліком школа медичного порятунку, яку організовують Львівський центр медицини катастроф спільно із польською радою працедавців.

Коли упацієнта зупинилось серце, медики моделюють екстрене відновлення кровообігу та серцебиття. Сучасні манекени дають змогу максимально наблизити ситуацію до реальної.

«Ця маніпуляція називається інтубація, вона існує щоб забезпечити штучну вентиляцію легень, якщо пацієнт не дихає. Зараз дихають, значить правильно поставлена трубка», ‒ демонструє манекен лікар медицини невідкладних станів Володимир.

Спільні навчання проводять завдяки угоді, яку підписав Львівський центр екстреної допомоги та польська рада працедавців. Окрім практичної мети, школа медичного порятунку має на меті підлаштувати українське законодавство під європейські норми екстреної медицини.

«З українського боку є 15 курсантів, які відпрацьовують навики, стандарти реанімації дорослих пацієнтів. І це наше навчання полягає в тому, що ми відпрацьовуємо разом із поляками в контексті вироблення єдиних протокольних ситуацій», – повідомив директор центру медицини катастроф Володимир Похмурський.

Польські інструктори ‒ працівники екстреної медичної авіації. На озброєнні у польських медиків 27 медичних вертольотів, 2 літаки та 21 база по всій країні. А ще безцінний досвід, яким вони діляться з українцями.

«Ці протоколи стосуються різноманітних критичних для життя станів, найчастіше це ураження серця. Але також навчаємо порятунку дітей, роботі з політравмами. Це весь пакет екстреної медицини», ‒ пояснив директор польської екстреної медичної авіації Роберт Галонзковський.

Окрім тренінгів у Львові, наші фахівці матимуть змогу професійно стажуватись за кордоном.

Джерело: Zaxid.net