Львівські археологи знайшли середньовічний цвинтар

7 Липня 2017 23:46

На території церкви святого Миколая, яка є найдавнішим діючим храмом у Львові, справді був середньовічний цвинтар. Цей факт підтвердили археологи з Рятівної археологічної служби, які здійснювали нагляд за проведенням реставраційних робіт у храмі. Про це нашому кореспондентові розповів директор Рятівної археологічної служби Олег Осаульчук. Його працівники знайшли на території церкви давній некрополь — майже 60 поховань невідомих людей, як припускають, — XVII–XVIII століття.

Олег Осаульчук зазначив, що більш докладно сказати про цю знахідку складно, адже під час розкопок було знайдено надто мало супровідного археологічного матеріалу, за допомогою якого можна було б з’ясувати чиї саме останки вони виявили. Археологи припускають, що йдеться про простих городян православного віросповідання. Втім, тут можуть бути і давніші поховання, адже церква святого Миколая є найстарішим діючим храмом Львова, її було закладено ще у XIII столітті. Олег Осаульчук зазначив, що такий давній некрополь — дуже очікувана знахідка, адже до XVIII століття на території Галичини поховання здійснювались на територіях храмів, і лише австрійська влада заборонила це робити. Саме тому на початку XIX століття виникли спеціально облаштовані цвинтарі.

Натомість для міської влади знахідки археологів стали цілковитою несподіванкою, припускає Олег Осаульчук, адже, плануючи реставрацію храму святого Миколая, вони забули передбачити кошти на археологічні розкопки, що є обов’язковим, коли планується ремонт чи реставрація таких об’єктів. Тож археологи, які дізнались про плани міської влади, тривалий час нагадували про обов’язковість археологічних  досліджень. Тим більше, що церква є пам’яткою архітектури національного значення і розташована в охоронній зоні ЮНЕСКО.

До речі, уже вдалося виконати близько половини ремонтних робіт у храмі. Зокрема, тут встановили після реставрації два з трьох хрестів, триває заміна даху, реставрація вікон та куполів, на подвір’ї храму мають збудувати підпірну стінку, адже він розташований біля підніжжя гори Високий Замок, та зробити водовідведення. Загалом на реставрацію храму з міського бюджету виділено 3,5 млн. грн.

Церква святого Миколая є одним із найвідоміших храмів Львова, точна дата її будівництва невідома, однак уперше вона згадується у грамоті князя Лева за 1292 рік.