Українська художниця Ярина Юрик підкорила міжнародну виставку в Нью-Йорку

6 Липня 2017 17:21

Нещодавно львівська художниця член Національної спілки художників України Ярина Юрик повернулася з найбільшої виставки образотворчого мистецтва у світі — Artexpo New York, яка відбувалася на Мангеттені у Нью-Йорку. Тут вона представила 37 робіт — акварельні картини, виконані в авторській техніці.

Виставка пройшла вже у тридцять дев’яте і вкотре об’єднала найталановитіших сучасних художників, видавців, галереї, колекціонерів і сформувала тренди у мистецтві на наступний рік. Цьогоріч у заході взяли участь понад чотири сотні художників, а виставку оглянули понад 25 тисяч людей, зазначають організатори.

Роботи, які репрезентувала глядачам Ярина Юрик, — це своєрідний підсумок 10-річчя її творчої діяльності, створений після персональної виставки у Національному музеї ім. А. Шептицького, пейзажі із серій «Образи української ідентичності» і «Моя Україна».

На Artexpo New York щороку чимало відвідувачів. «Моїми роботами цікавилися представники різних країн: і американські глядачі, і японці, й, звісно, українська діаспора. Головною метою було бажання донести українське мистецтво до якнайширшої аудиторії», — каже львівська художниця.

Ще за місяць до заходу організатори розмістили на своєму сайті й у соціальних мережах її роботу як передогляд до виставки.

Для мисткині Artexpo New York — це простір перетину культур та континентів, платформа із прекрасною атмосферою творчого спілкування й можливість для культурної дипломатії.

«Я заприятелювала з художниками з Мексики, Катару, США, Канади, Китаю, Аргентини», — каже пані Ярина.

Вона брала участь у багатьох виставках і перемагала на міжнародних конкурсах малярства, зокрема у США, Італії, Португалії, Китаї та Угорщині. Її роботи експонували у Бразилії, Польщі, Словаччині, Чехії, Швейцарії, Великій Британії, Франції та інших країнах.

Ярина Юрик працює над докторською дисертацією «Категорія пам’яті в архітектурному середовищі міста». Тож чимало робіт пов’язано з цією тематикою.

«Ідентичність і пам’ять, які досліджую, також матеріалізовую в роботах. У мене є серія «Місця пам’яті». Адже зосереджую свої пошуки на проблемі втрати пам’яті, втіленої в історико-культурних ландшафтах», — розповідає вона.Художниця пише з раннього дитинства і завжди прагнула поєднати життя із творчістю. Навчалась у Львівській художній школі та Львівському державному коледжі декоративного і вжиткового мистецтва імені Івана Труша, згодом закінчила «Львівську політехніку». Творчість Ярина Юрик поєднує з науково-педагогічною роботою в університеті на посаді доцента кафедри дизайну та основ архітектури, вона також член Спілки дизайнерів України та інших міжнародних наукових організацій, зокрема Асоціації досліджень критичної спадщини та Асоціації колегіату архітектурних шкіл.

«Я прокидаюся і відчуваю, що нині зроблю щось хороше. Мистецтво повинно нести добро, водночас не будучи байдужим до сьогодення і потреб людей, проте насамперед — зцілювати серця глядачів, випромінювати позитивну енергію, дарувати відчуття надії, спонукати задуматись, віднайти у собі щось краще, отримати розраду та принести добро у цей світ. Свою мистецьку місію бачу в тому, аби показати людям у творчості, що життя дуже коротке і плинне, жодна хвилина не повториться, усі ми унікальні і водночас взаємопов’язані, і стільки всього є дивовижного у світі, котре ми не помічаємо за буденними клопотами. Кожну мить не повернути… Збережімо життя та пам’ять! Зупинимо насильство», — переконана Ярина Юрик. Українській художниці 33 роки, у віці 24 років її персональну виставку експонував Національний художній музей у Львові. В минулому році художниця Ярина Юрик була відібрана для участі в Осінньому салоні Латинської Америки в Сан Пауло та Непалі. Цього року як єдина в історії українка була відібрана для участі в Салоні акварелі та дизайну в Гранд Пале у Парижі.