Переселенець: Життя нас обнулило, але це не означає, що треба сидіти і чекати, коли влада дасть нам грошей

6 Липня 2017 18:20

У Львові близько 200 переселенців та ветеранів АТО на базі благодійного фонду Карітас та за підтримки Фонду сприяння демократії США пройшли дев’ятимісячну освітньо-консультативну програму з досвідченими тренерами-психологами, економістами та юристами.

Програма, яка стартували у жовтні, на початку липня добігла кінця. 5 липня,  під час круглого столу учасникам видали сертифікати. Координатор проекту Василь Зеленко каже, програма передбачала кілька напрямків: навчання фінансово-економічної грамотності, психологічну підтримку, юридичний захист, а також приватні консультації. Так, учасники не лише вчилися бізнес-плануванню, створенню власної справи, а й тому, як заснувати громадську організацію, яка б могла сама на себе заробляти. А психолог Світлана Незабитовська вирішила проводити окремі програми для дітей та дорослих, адже діти, за словами психолога – найкраще відображення того, що відбувається у сім’ї.

«Ми усіх учасників націлювали самим вчитися робити щось, бо допомоги нема звідки чекати, тому треба брати себе в руки. А на цих тренінгах давали інструментарій, як самому заробляти, де знайти фінансування, останні тренінги були про створення громадських організацій: якщо вони об’єднаються в таку організацію, як вона може на себе заробляти», – розповів координатор проекту.

Переселенка Наталія, йдучи на програму, уже управляла власним бізнесом з виробництва дверей і мала кілька магазинів. Жінка каже, відчувала брак фінансової освіти, але в процесі програми зрозуміла, чим хоче займатися насправді.

«На першому заняття в нас було завдання написати свій проект. Я заради цікавості написали про своє захоплення йогою, але вже наприкінці заняття побачила, куди воно може мене привести. Це було в лютому, на сьогодні я вже закрила кілька магазинів і будую своє життя, спираючись на те, чим хочу займатися – це не лише йога, а й оздоровчі практики і здоровий спосіб життя», – розповіла жінка.

Переселенець Олександр також мав досвід у бізнесі – в Луганську керував власним зоомагазином, а також господарством з вирощування печериць, втім безліч речей почув вперше від тренерів програми. На мирній території чоловік є найманим працівником, але вже має кілька бізнесових ідей.

«Життя нас обнулило, ми виживали там, коли вбивало наших співробітників, коли на наших очах були обстріли. Ми приїхали сюди і тут в нас почалося нове життя. Це не означає, що треба тепер сидіти, пускати соплі і чекати, коли влада дасть нам грошей, щоб ми могли далі виживати», – зазначив він.

Як зазначив заступник директора Західноукраїнського офісу ГО «Крим-SOS» Юрій Шивала, переселенці чи ветерани АТО – не є тягарем, який впав на плечі місцевим громадам. Це нові можливості і новий шанс для регіону отримати нове бачення і свіжу кров.

«Такі проекти показують, що переселенці, якщо їм допомогти, можуть створити багато класних речей в нашому регіоні, що без них цього б не трапилося», – додав він.

Джерело: ZIK