«Учителі, від яких «школа плаче», на добровільну сертифікацію ніколи не підуть»

4 Травня 2017 11:07

Українські педагоги проходитимуть сертифікацію. Поки що добровільно. Про це заявила міністр освіти й науки України Лілія ГРИНЕВИЧ. Подробиць наразі мало, а питань – навпаки – чимало. Про те, що непокоїть, на що може перетворитися процес сертифікації та якими є прогнози, з short.media поділився освітній діяч Ігор ЛІКАРЧУК.

ПЕРШЕ ВРАЖЕННЯ

Ігор ЛІКАРЧУК: «Слухаючи ті коментарі, які нині лунають з уст народних депутатів, освітніх чиновників високого рангу про сертифікацію, я роблю висновок, що у нас сертифікація перетвориться у найближчий час, якщо вона буде запроваджена навіть у 2018, у гіршу форму атестації. Тієї атестації вчителів, яка є на сьогоднішній день у школах».

СИТУАЦІЯ СЬОГОДНІ

Ігор ЛІКАРЧУК: «На сьогоднішній день перепусткою учителя до школи є його диплом про вищу освіту, який засвідчує  у нього, умовно кажучи, наявність певних знань для того, щоб працювати вчителем. Сертифікація має засвідчити наявність у нього професійних вмінь, здібностей і певного рівня кваліфікації. Це дещо інше, ніж знання»

ЯК У СВІТІ?

Ігор ЛІКАРЧУК: «У багатьох країнах світу запровадили сертифікацію з метою ліцензування. Якщо вчитель не має ліцензії, він не має права на освітню діяльність, і він до школи не потрапить. Навіть якщо у нього буде п’ять дипломів про педагогічну освіту».

ЩО ПРОПОНУЮТЬ У НАС?

«Зараз пропонують, щоб учителі добровільно проходили сертифікацію з метою підвищення заробітної плати. Ті вчителі, які добре працюють і за якими «плаче школа», сертифікацію пройдуть. Вчителі, яких потрібно гнати зі школи, і від яких «школа плаче», на добровільну сертифікацію ніколи не підуть. Слід чітко визначити, для чого її проводити. І відмовитися від ідеї добровільності».

ХТО МАЄ ПРОВОДИТИ СЕРТИФІКАЦІЮ?

«Якщо її будуть проводити ті чиновники, які сьогодні сидять у міських, районних, обласних департаментах освіти і т.д., вважайте, що на сертифікації можна ставити крапку. Це буде та сама атестація, яку проводять сьогодні. Мають бути створені НЕЗАЛЕЖНІ НЕДЕРЖАВНІ сертифікаційні центри. Лише вони можуть отримати право сертифікувати та видавати ліцензію учителю».

ЩО, КРІМ ДОПУСКУ ДО ПЕДДІЯЛЬНОСТІ, МАЄ ОТРИМАТИ ВЧИТЕЛЬ УНАСЛІДОК СЕРТИФІКАЦІЇ?

І. ЛІКАРЧУК: «Безумовно, встановлення кваліфікаційного рівня оплати праці. Він цю сертифікацію повинен проходити обов’язково, скажімо, раз на 5 чи на 7 років, але, якщо він хоче, у нього має бути можливість пройти її достроково. Але це має завершуватися реальним матеріальним стимулом для того, щоб він краще працював».

ПРОГНОЗИ

Ігор ЛІКАРЧУК: «Ось цих трьох складових, про які я сказав, я не бачу у нинішньому проекті закону «Про освіту». І не чую я цих ідей ні від Комітету з питань освіти і науки, ні від очільників міністерств. Тобто, знаєте, знову побалакаємо, поговоримо, щось зробимо, а пуття від того не буде ніякого».

 

Джерело: http://short.media