У відборі кандидатів до Верховного суду побачили “накручені результати”

7 Квітня 2017 11:11

Відбір кандидатів до Верховного суду України міг бути сфальсифікований.

Про це у своєму блозі на “Українській правді” заявив член громадської організації Реанімаційний пакет реформ Михайло Жернаков, посилаючись на статистичний аналіз  розподілу балів до Касаційного адміністративного суду.

За його словами, бали свідчать, що “результати “підганяли” вручну, свідомо занижуючи одним і збільшуючи іншим (завелика кількість кандидатів, що отримали близько 40 балів і завелика в діапазоні 72-84), а значить, роботи могли бути розшифровані і персоніфіковані в процесі”.

Жерняков заявляє, такі результати “щонайменше свідчать про відхід однією з колегій від раніше задекларованого ВККС принципу оцінювання. Найбільше – про свідоме спотворення результатів”.

В іншому блозі Жерняков розповідає, що після другого етапу авторитетні судді вибули із перегонів. Водночас, за його словами, до першої п’ятірки потрапив колишній помічник екс-регіонала Сергія Ківалова Павло Вовк.

“Судді, на якість рішення яких рівнялися практично всі судді адміністративних судів, набрали мінімум балів і не пройшли до наступного етапу, тоді як очолили список функціонери системи адміністративних судів, відомі скоріше своїми здібностями виконувати політичні вказівки, аніж якістю рішень. До топ-5 потрапив також Павло Вовк, колишній помічник Сергія Ківалова, а тепер голова сумнозвісного Окружного адміністративного суду міста Києва, судді якого масово забороняли мірні зібрання в часи Майдану”, – написав він.

Також, за його словами, підозру викликає особа члена суддівської колегії Юрія Тітова, який є членом наглядової ради Одеської юридичної академії Ківалова.

“Також показово, що найменшу кількість балів серед усіх кандидатів набрав перший заступник голови комітету ВР з правової політики та правосуддя Леонід Ємець, давній політичний опонент Ківалова. І це викликало б неабиякий подив (Леонід – фаховий юрист з неабияким досвідом), якщо тільки не брати до уваги те, що перевіряв його роботу член ВККС Юрій Тітов, який є… кумом Сергія Ківалова. За інформацію з різних джерел пан Тітов взагалі мав неформальне лідерство серед трьох членів колегії, що оцінювали майбутніх верховних адміністративних суддів, чим можуть бути пояснені “особливості” їхніх оцінок”, – написав Жерняков.

“Виходить, кум Ківалова керує оцінками на конкурсі, в якому перемагає помічник Ківалова, а програють опоненти Ківалова”, – додав він.

Жерняков як і інші активісти заявляють, що для з’ясування всіх обставин відбору необхідно відкрити завдання і відповіді кандидатів, а також методологію оцінки ВККС.

Як відомо, в листопаді 2016 року Вища кваліфікаційна комісія суддів оголосила конкурс на посади 120 суддів у новому Верховному Суді.

30 вересня набули чинності зміни до Конституції в частині правосуддя й новий закон “Про судоустрій і статус суддів” – відтак замість вищих спецсудів створюється новий Верховний Суд, усі 200 суддів якого обиратимуть конкурсним шляхом.

Джерело: pravda.com.ua