Курс долара в Україні перетнув психологічну позначку

27 Березня 2017 12:58

Долар помітно зріс. Фото: 401kcalculator.org

На сьогодні, 24 березня, Національний банк України (НБУ) встановив такі курси основних іноземних валют до гривні:

долар США – 27,05 грн;
1 євро – 29,18 грн;
10 російських рублів – 4,7 грн.

Таким чином, курс долара, порівняно зі вчорашніми значеннями, підвищився на 14 копійок і перевищив психологічну позначку в 27 грн/дол.

Курс євро знову зріс на дев’ять копійок. Російський рубль “поправився” на три копійки.

У четвер, 23 березня, курс долара на міжбанківському валютному ринку України підвищився на 23-25 копійок. Торги завершилися котируваннями 27,12-27,18 грн/дол. Сьогоднішні торги ще не почалися.

Аналітики вважають, що перенесення траншу МВФ не сильно, але впливає на курс гривні. Найближчими тижнями курс долара в Україні прогнозується в рамках базового прогнозу на рівні 27-28,5 грн, проте ризики для гривні зростають.

Однією з ключових загроз для стабільності національної валюти залишається “націоналізація” українських підприємств в так званій “ДНР” і торгова блокада тимчасово окупованих територій Донбасу, що послідувала за нею. Через це Україна втрачає валютну виручку.

У разі розвитку негативного сценарію, пов’язаного, в тому числі, з падінням експорту, курс долара в Україні може перейти до вищого цінового діапазону – 28,5-30 грн за долар.

Нагадаємо, питання України, призначене до розгляду на 20 березня, зникло з порядку денного засідання ради директорів МВФ. Тепер порядок денний розписаний до 31 березня, і питання України в ньому немає.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман зазначив, що перенесення викликане зміною економічної ситуації в країні через блокаду на Донбасі і стало новим викликом для влади. Національний банк України (НБУ) і Мінфін повинні оновити макроекономічні прогнози з урахуванням ефекту торгової блокади, НБУ вчора вже погіршив прогнозні показники.