Геннадій Болдир: примусове позбавлення українського громадянства – анахронізм

27 Березня 2017 12:10

 13 березня 2017 року Президент України Петро Порошенко подав до Верховної Ради законопроект про ‎внесення змін до закону України про громадянство, який пропонує позбавити українського громадянства осіб, що мають громадянство іншої країни, визначаючи цей законопроект як невідкладний для позачергового розгляду Верховною Радою України. Законопроект одразу викликав хвилю дискусій, адже стосується великої маси закордонних українців, а станом на сьогодні українська діаспора та закордонні українці – найпотужніша сила підтримки України на глобальному рівні.

ТПП України, спільно з іншими асоціаціями, намагається об’єднати українців, які мають бізнес за кордоном, або працюють у бізнесі за кордоном для того, щоб використовувати цю комунікацію на користь України та української економіки. Ми не розуміємо, яким чином такий законопроект може позитивно вплинути на ці комунікації.

Його ухвалення матиме невідворотний вплив  на бізнесові процеси, економіку країни. Навряд чи він вплине на обсяг грошових переказів. У свою чергу, інвестиції й надалі будуть надходити з тих країн, яких ми знаємо, як інвесторів України  номер один (Кіпр, Нідерланди). Такий законопроект може вплинути на прийняття рішень інвесторів з таких країн як Канада, Австралія, США, неофшорні країни  ЄС тощо.

Варто подивитися на це питання ширше. Я 4 роки працював в Австрії і в силу своїх функціональних обов’язків щодня спілкувався з австрійським бізнесом –  практично в усіх компаніях серед працівників я бачив українців, наших громадян.

Коли у великої чи середньої закордонної компанії постає питання, чи варто інвестувати в Україну  – ці люди є нашим ресурсом і агентами нашого впливу, і якщо влада буде висловлювати своє ставлення до цих людей подібними законопроектами – розраховувати на цей ресурс нам буде важко.